pola milijuna doza

Ministarstvo zdravstva odgovorilo Kaliniću: Ne nabavljamo cjepiva, to radi Europska komisija

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 19.04.2021 17:38
  • Objavljeno 19.04.2021 u 17:38
Vili Beroš, ministar zdravstva

Vili Beroš, ministar zdravstva

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba kazao je kako može nabaviti dodatnih 500 tisuća doza Pfizerovog cjepiva, ali da Ministarstvo zdravstva nije zainteresirano za cjepiva. Iz Ministarstva zdravstva kažu da oni nisu prava adresa za to, a i da ne mogu samoinicijativno nabavljati i distribuirati cjepiva, već to radi Europska komisija.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Potaknuti medijskim napisima o inicijativi gdina Pavla Kalinića, koji navodi da je nabavio 500.000 doza cjepiva Pfizer preko kontakata Grada Zagreba te ih ponudio Ministarstvu zdravstva, ističemo kako smo uputili gospodina Kalinića na Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba ‘Andrija Štampar’ koji je najmjerodavniji sugovornik po ovom pitanju.

Napominjemo kako Republika Hrvatska nabavlja cjepiva pa tako i od tvrtke Pfizer, u skladu s uvjetima i odredbama Sporazuma o zajedničkoj nabavi cjepiva protiv bolesti COVID – 19 koji je u ime država članica, pa tako i u ime Hrvatske, potpisala Europska komisija. Svaka eventualna preraspodjela doza cjepiva između država članica, treba se odvijati u dogovoru s državama članicama, tvrtkom Pfizer i Europskom komisijom.

Slijedom toga, Ministarstvo zdravstva postupa sukladno gore navedenoj proceduri te nije u mogućnosti samoinicijativno nabavljati i distribuirati cjepiva.

Podsjećamo gospodina Kalinića kako je nakon niza razgovora vođenih na razini premijera kao i pregovora na Odboru stalnih predstavnika u Bruxellesu, za Hrvatsku osigurano dodatnih 747 tisuća doza cjepiva Pfizer–BioNTech do kraja lipnja ove godine. Ujedno, Europska komisija u dogovoru s članicama EU-a radi na ubrzanju isporuke i osiguraju dodatnih doza Pfizera za drugo tromjesečje ove godine”, stoji u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!