jačanje pravne zaštite

Ministarstvo u e-Savjetovanje pustilo zakon kojim se ubrzavaju upravni sporovi

24.11.2023 u 10:26

Bionic
Reading

Nacrtom Zakona o upravnim sporovima koji je upućen u e-Savjetovanje, Ministarstvo pravosuđa želi ubrzati upravne sporove te ojačati pravnu zaštitu, a također se ograničava mogućnost da se posebnim zakonima propisuju izuzetno kratki rokovi za donošenje odluke o upravnom sporu

Uz to, ograničava se propisivanje prvostupanjske nadležnosti Visokog upravnog suda posebnim zakonima jer se radi o sudu koji rješava najsloženije upravne sporove, izvijestilo je u petak Ministarstvo pravosuđa i uprave, pozvavši javnost da se uključi u e-Savjetovanje koje je otvoreno je do 23. prosinca.

Onemogućuje se i propisivanje isključive mjesne nadležnosti određenog upravnog suda posebnim zakonima čime jedan upravni sud neće moći biti nadležan za područje cijele Hrvatske. Nacrtom se također kvalitetnije uređuje rasprava s ciljem jačanja pravne zaštite stranaka i predvidivosti trajanja upravnog spora. Propisuje se i institut oglednog spora u pet ili više prvostupanjskih upravnih sporova, proširenje tužbenog zahtjeva, spajanje upravnih sporova i donošenje dopunske presude, čime se, kažu u Ministarstvu značajno poboljšava učinkovitost upravnih sporova.

Nacrtom prijedloga Zakona o upravnim sporovima uvodi se i mogućnost obnove spora okončanog rješenjem, što biu trebalo omogućiti veću pravnu zaštitu građanima budući da je dosad bilo moguće pokrenuti obnovu spora samo u postupcima u kojima je donesena presuda. Predloženim odredbama propisuje se proaktivniji pristup izvršenju presuda budući da se uvode novčane kazne za čelnike javnopravnih tijela koja provode postupke izvršenja, a ne postupe u skladu s odlukom suda.