STRUKTURNI FONDOVI EU

Ministarstvo: Nisu ugroženi milijuni za Znanstvene centre izvrsnosti

Predrag Šustar

Predrag Šustar

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priopćilo je u utorak kako nisu ugrožena sredstva od 50 milijuna eura iz strukturnih fondova EU za Znanstvene centre izvrsnosti, te da je u tijeku vrednovanje dokumentacije nacionalnog postupka proglašavanja tih centara i ispitivanje može li taj postupak biti prihvaćen kao pred-odabir za Poziv za dodjelu sredstava iz fondova

U Ministarstvu kažu kako je - zbog specifičnosti Poziva za dostavu projektnih prijedloga Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti (ZCI), koji bi se provodio kao ograničeni postupak odabira temeljem prethodno provedenog pred-odabira od strane Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj - Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU zatražilo svu dokumentaciju nacionalnog natječaja za dostavu projektnih prijedloga za osnivanje Znanstvenih centara izvrsnosti u RH, temeljem koje su ZCI-ovi odabrani kao prihvatljivi prijavitelji na poziv.

Dio dokumentacije su i žalbe/primjedbe na listu prijedloga Nacionalnog vijeća za osnivanjem ZCI-ja, koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta proslijedilo Nacionalnom vijeću, a na koje Nacionalno vijeće, navode, nikada nije odgovorilo. Ovih dana zatražili su, kažu, ponovno očitovanje Nacionalnog vijeća na zaprimljene primjedbe i ono će biti promptno proslijeđeno u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Najava i objava natječaja ovisi o odgovoru tog ministarstva može li provedeni nacionalni natječaj biti prihvaćen kao pred-odabir za natječaj za europske fondove.

'Ministarstvo ne opstruira Znanstvene centre izvrsnosti, već ovakvim pristupom želi izbjeći propust bivše Vlade u Ministarstvu poljoprivrede vezan uz Natječaje za mjere iz Programa ruralnog razvoja, kada je zbog sumnje u neregularnosti, Europska komisija donijela odluku o stopiranju isplate 1,23 milijarde kuna europskih poljoprivrednih poticaja iz programa ruralnog razvoja', ističu u Ministarstvu.

Zaključuju da je plansko razdoblje za dodjelu sredstava iz EU fondova 2014.-2020. godina, a krajnji rok za realizaciju sredstava 31. prosinca .2023. godine, "tako da nema bojazni da istraživački sektor u sedmogodišnjem razdoblju neće uspjeti u povlačenju raspoloživih sredstava".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!