SLATKI ZALOGAJ

Ministarstvo je odobrilo kupovinu aparata za palačinke za 100.000 kuna

26.07.2013 u 18:06

Bionic
Reading

Ravnatelji domova za starije i nemoćne osobe u Osijeku i Đakovu Dragomir Lončarević i Branka Barna na današnjoj su konferenciji za novinare reagirali na jučerašnje vijećničko pitanje na osječko-baranjskoj Županijskoj skupštini o opravdanosti skupih aparata za palačinke, plaćenih oko sto tisuća kuna, ističući da je investicija opravdana i da ju je odobrilo Ministarstvo zdravlja

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe iz Đakova Branka Barna istaknula je kako je riječ o profesionalnom, a ne kućnom aparatimu za palačinke koji u jedan sat može ispeći 350 komada palačinki, a za 300 korisnika, koji dobiju po dvije palačinke, to je uistinu velik broj koji se prije pekao cijeli dan. Cijena od 49.000 kuna je cijena takvog aparata na tržištu, a aparat je nabavljen iz decentraliziranih financijskih sredstava, što znači da je prošao sve instance, uključujući i Ministarstvo zdravlja.

Iznenađuje što u 21. stoljeću netko postavlja pitanje o takvim stvarima, rekla je Barna i dodala kako je Dom u skladu sa standardima EU-a morao opremiti i kuhinju, u što je uloženo oko 200 tisuća kuna.

Zna se da se u službenim domovima za starije i nemoćne osobe te u ostalim domovima s kuhinjama ne može hrana pripremati na kućanskim aparatima, nego na profesionalnim. "Na tržištu imate aparata za palačinke i po deset tisuća eura, a mi smo se odlučili za neku srednju cijenu", rekla je.

Ravnatelj osječkoga Doma za starije i nemoćne osobe Ljubomir Lončarević istaknuo je kako je ušteda s aparatom za palačinke velika i u materijalu koji se upotrebljava i u broju osoblja te da će biti isplaćen za godinu dana. U tom se domu za korisnike, kada su na jelovniku palačinke, priprema čak 800 komada za 400 korisnika, a aparat se može upotrijebiti i za pravljenje lazanja. Primjerice, dodao je, palačinke se prave bez ulja.

U četvrtak je na sjednici osječko-baranjske Županijske skupštine vijećnik SDP-a Domagoj Hajduković postavio županu Vladimiru Šišljagiću pitanje zašto su se nabavljali skupi aparati za palačinke kad se zna da se oni mogu kupiti i za deset tisuća kuna. Župan je odgovorio da će ispitati o čemu je riječ. Istaknuo je kako se "zna tko odobrava nabavu iz decentraliziranih financijskih sredstava" te da je riječ "o stručnim službama ministra iz redova SDP-a".