ZELENA ISTRA O PLOMINU C

'Ministar Zmajlović odlučio je biti poslušnik'

25.07.2012 u 20:36

Bionic
Reading

Udruge 'Zelena Istra' i Zelena akcija u današnjem priopćenju neprihvatljivim ocjenjuju to što se ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović odlučio za, kako navode, 'poslušnički pristup' s obzirom na jučerašnju izjavu u Puli da će Termoelektrana Plomin C biti 'definitivno na ugljen'

On je to istaknuo neovisno o tome što Ministarstvo kojem je na čelu još nije izdalo rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš i premda je projekt suprotan prostornome planu Istarske županije, navodi se u priopćenju.

Udruge se osvrću i na jučerašnju konferenciju za novinare na kojoj su prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić, predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević i član Uprave za razvoj i investicije Rodoljub Lalić izvijestili da je objavljen poziv za iskaz interesa za Termoelektranu Plomin. Sudionici konferencije pokušali su predstaviti taj neobavezni 'poziv' kao objavu pravog natječaja, navode zeleni, ocjenjujući to 'stvaranjem privida u javnosti da se postiže velik napredak u realizaciji tog projekta'.

To je, nažalost, potpuno u skladu s proceduralnim manipulacijama koje prati prvi potpredsjednik vlade neprihvatljivim guranjem te termoelektrane.

Zelena Istra i Zelena akcija pozivaju Istarsku županiju da se izbori za poštovanje svoje odluke o Plominu 'C' na plin ili da svojim građanima omogući da se o tom problemu očituju na referendumu.

Ističu kako vlada - umjesto povećanja energetske učinkovitosti i većeg korištenja domaćih obnovljivih energetskih izvora, što bi, kako dodaju, bilo u skladu s europskim trendovima razvoja 'zelene energetike' - gura zastarjele i prljave projekte koji će, ako se ostvare, skupo stajati i zbog utjecaja na okoliš i zdravlje i zbog poskupljenja električne energije.

'Poznato je da je Enco Tireli, direktor izgradnje TE Plomin 2 i voditelj proizvodnje u TE Plomin 1, izradio analizu po kojoj će TE Plomin 'C' imati gubitak od čak 1,15 milijarda eura. Vjerojatno je da će, u slučaju realizacije projekta, taj gubitak biti prenesen na građane, što će uzrokovati porast cijene električne energije', zaključuje se u priopćenju za javnost Zelene Istre i Zelene akcije koji su potpisali Toni Vidan i Dušica Radojčić.