ADEMI TUŽI DRŽAVU

Ministar Miljenić: Nikome nismo ništa sakrili

30.09.2014 u 17:59

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je da se u vrijeme dok je on bio predstojnik vladina ureda za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima od 2000. do 2002. nikakvi dokumenti nisu skrivali te da su svi bili dostavljani i obrani i tužiteljstvu

Miljenić je to kazao upitan da komentira tužbu generala Rahima Ademija koji od države potražuje milijun kuna odštete, uz tvrdnju da je zbog zločina u Medačkom džepu bio u pritvoru međunarodnog suda jer je država u Haag selektivno slala samo one dokumente koji mu nisu išli u prilog.

'Ja sam tada napravio sve što je trebalo. Ako razgovarate s njim (Ademijem) sigurno će vam reći da se to što on tvrdi ne odnosi na razdoblje kada sam ja bio predstojnik ureda, a drugo ne mogu komentirati', kazao je Miljenić novinarima u Hrvatskom saboru.

'Ono što mogu generalno reći, ne ulazeći u predmet, taj, ali ni jedan drugi, je da treba uvijek vidjeti postoji li mogućnost nagodbe, da li se može dogovoriti, jer gdje god se može treba izbjeći sudski spor. Sigurno u vrijeme dok sam ja bio predstojnik ureda postupalo se jasno, transparentno, prema svima jednako. Nikakvi dokumenti se skrivali nisu, svi su bili dostavljani i obrani i tužiteljstvu jer su bila takva pravila', dodao je Miljenić.

Ademijeva odvjetnica Jadranka Sloković izjavila je da su u Haag poslani samo dokumenti iz kojih se moglo zaključiti nešto o Ademijevoj odgovornosti, odnosno da je izdavao zapovjedi, ali ne i oni koji su mu išli u prilog.

'Da je država pravednije postupala on ne bi bio optužen pa ni pritvoren', smatra Sloković. Podsjetila je i da je mnoge dokumente tijekom postupka prikupila obrana, dok država, primjerice, nikada nije dostavila ključne dokumente poput ratnog dnevnika 9. gardijske brigade.

'Iz svega se može zaključiti da je Ademi trebao biti žrtvovan kako bi se zaštitili neki drugi zapovjednici', kazala je njegova odvjetnica.

Odštetu od milijun kuna Ademi je zaražio zbog sedam mjeseci provedenih u haškom pritvoru pod sumnjom da je počinio ratni zločin u akciji Medački džep za koji je u konačnici oslobođen.