PRVI POSJET NIKOZIJI

Ministar Grlić Radman na Cipru: Hrvatska želi u Med7

11.03.2021 u 14:43

Bionic
Reading

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman u posjetu je Cipru gdje se susreo s kolegom Nikosom Hristodulidesom i rekao da se Hrvatska želi pridružiti skupini Med7. Med7 savez je sredozemnih zemalja EU-a, Francuske, Cipra, Grčke, Portugala, Italije, Španjolske i Malte.

Grlić Radman je rekao da Hrvatska želi pridružiti i sudjelovati "u dijalogu mediteranskih zemalja".

Ovo je inače prvi posjet hrvatskog ministra vanjskih poslova Cipru u 12 godina koji je Grlić Radman iskoristio i da zahvali na ciparskoj pomoći Hrvatskoj nakon potresa koji je krajem prosinca pogodio Sisačko-moslavačku županiju i rekao da je njihova "ljubazna gesta i solidarnost pravi znak prijateljstva" dviju zemalja.

Grlić Radman je istaknuo da Hrvatska podržava mirno rješenje ciparskog pitanja, "rješenje koje bi bilo sukladno relevantnim rezolucijama UN-a, međunarodnim pravom i pravnom stečevinom Europske unije te koje bi podržalo ujedinjenje otoka kao dvokomunalne, bizonalne federacije s jedinstvenom suverenošću".

Cipar je podijeljen na turski i grčki dio od turske invazije 1974. potaknute državnim udarom na grčki poticaj. Samo Ankara priznaje Sjeverni Cipar i nema diplomatske odnose s vladom Cipra koja je članica EU-a. Zadnji pregovori između ciparskih Grka i ciparskih Turaka propali su 2017.

Ministri su još razgovarali o upravljanju migracijama, jugoistočnoj Europi, o BiH.

Hrvatski ministar je istaknuo da su današnji razgovori bili "još jedna prigoda za produbljivanje dijaloga i unaprjeđenje suradnje" i poručio ciparskom kolegi da ga uskoro očekuje u Zagrebu.