TURSKA NOVINARKA NAKON PRITVORA

'Milsila sam da nikada više neću vidjeti sina'

17.09.2012 u 19:01

Bionic
Reading

'Strah me. U bolnici sam uzimala mnoge tablete ali svejedno sam živjela u strahu da nikad više neću vidjeti svog sina', rekla je turska novinarka Vicdan Oezerdem u ponedjeljak poslijepodne nakon što je puštena na slobodu iz zatvorske bolnice u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu

Za RTL je po puštanju ispričala kako je u turskim zatvorima mučena elektroškokovima te je tako potpisala priznanje za zločin protiv vlasti. U Tursku se, kaže nikada ne želi vratiti. Njemačka, koja joj je pružila politički azil, njena je domovina.

Pritvor novinarki zamijenjen je mjerama opreza, što znači da ne smije napuštati boravište, mora se dva puta tjedno javljati u policiju te joj je privremeno oduzeta putna isprava, rekao je njezin odvjetnik.

Napomenuo je kako odluka o puštanju na slobodu ne utječe na postupak ekstradicije već to samo znači da će se Vicdan Oezerdem moći braniti sa slobode. Sutkinja Županijskog suda u Dubrovniku Mirjana Dabelić rekla je da je pritvor zamijenjen mjerama opreza.

Odvjetnik je rekao da je jutros podnio žalbu Vrhovnom sudu na rješenje Županijskog suda u Dubrovniku koji je krajem prošlog tjedna odlučio da su ispunjenje pretpostavke za izručenje Turskoj. Turska traži njezino izručenje zbog terorizma, dok novinarka i nevladine organizacije tvrde da je žrtva političkog progona u Turskoj gdje je bila u zatvoru zbog sudjelovanja u prosvjedima protiv vladine represije.

Vicdan Oezerdem uhićena je krajem srpnja na graničnom prijelazu u Metkoviću, gdje je došla na odmor iz Njemačke u kojoj ima status izbjeglice. Nakon što je dubrovački sud u petak nepravomoćno odlučilo da se novinarku može izručiti Turskoj, reagirale su nevladine udruge i pučki pravobranitelj Jurica Malčić koji je u pismu upućenom Ministarstvu pravosuđa istaknuo da stoji na stajalištu da bi Hrvatska izručenjem turske novinarke postupila suprotno međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava te joj stoga treba omogućiti povratak u Njemačku u kojoj je ima azil.

Premijer Zoran Milanović rekao je u subotu da njegova Vlada neće izručivati novinare zbog verbalnog delikta. Novinarka Oezerdem koja je bila u zatvorskoj bolnici zbog narušena zdravlja boravit će u Zagrebu dok bude trajao ekstradicijski postupak, rekao je njezin odvjetnik koji ju je oko 15,30 sati odvezao na novu adresu.

'Bila je zadovoljna, potpuno druga osoba. Trenutak može cijelu priču preokrenuti', rekao je odvjetnik upitan za reakciju novinarke na odluku suda o puštanju iz pritvora. Odluku Županijskog suda u Dubrovniku o puštanju turske azilantice iz pritvora pozdravilo je predstavništvo UNHCR-a u Republici Hrvatskoj, koje je priopćilo da pomno prati događanja i izražava nadu kako će Hrvatska poštivati međunarodne i europske standarde i prakse te neće izručiti Oezerdem Turskoj. Predstavnik UNHCR-a u RH, Terence Pike, izražava zahvalnost svima koji su bili od pomoći gospođi Oezerdem uz nadu za brzim rješavanjem ovoga slučaja, priopćio je UNHCR.