sporni hgk

Milošević: Oporba je trebala razmišljati o izglasavanju Zakona o obnovi, većina nije upitna

30.01.2021 u 19:16

Bionic
Reading

Parlamentarna većina nije upitna i među njima nema velikih razilaženja, istaknuo je Boris Milošević. Rekao je da se samo radilo o tome da je jedan zastupnik, koji boluje od koronavirusa, bio u takvom stanju da nije mogao glasati ni videovezom.

Dodaje da se na sastanku koalicijskih partnera nije bilo prijetnji izvanrednim izborima:

"“Nisam bio na sastanku, šest dana u tjednu sam na Baniji. Izvanrednim se izborima nije prijetilo. Vladajuća većina nije upitna niti je podijeljenog mišljenja, radi se samo o razmišljanju korak unaprijed – kako stvoriti kvalitetan prijedlog ako idemo u smanjenje ili ukidanje članarine HGK-u. Ne odričem pravo oporbe da ruši kvorum, to je legitimna politička borba, ali mislim da su tu napravili pogrešnu političku procjenu i trebali su razmišljati o izglasavanju Zakona o obnovi. HGK nije ni trebao biti na dnevnom redu, također je uobičajeno ne stavljati odmah točke na dnevni red nakon rasprave", rekao je Milošević u Dnevniku N1.

Komentirajući situaciju na Baniji nakon mjesec dana Milošević je rekao:

"Imali smo preko 110 odluka i zaključaka Vlade i institucija za pomoć stanovnicima potresom pogođenog područja. Danas je poslana važna politička poruka, da će se ići u projekt dovršenja autoputa prema Sisku, to je važna poruka ljudima da ostanu živjeti ondje."

Danas su bageri počeli s rušenjem građevina koje predstavljaju opasnost za građane i druge građevine u okolici, no sve je stalo nakon posjete državnog vrha. Milošević to komentira:

“Nastavit će se raditi. Imamo više aktivnosti, preko 45.000 prijava za oštećene objekte, pregledano je više od 27.000. Krenuli smo u izgradnju kontejnerskog naselja. Želimo da čim prije krene rušenje, nismo htjeli čekati zakon. Mobilizirali smo tvrtke i danas smo simbolički započeli taj posao, a bit će nastavljen čim firme dovuku svu potrebnu mehanizaciju za nastavak rušenja. Dali smo nalog za rušenje objekata u državnom vlasništvu koji predstavljaju opasnost za građane i građevine oko njih.”

Dodaje da je preko 8500 takvih teško oštećenih objekata koji predstavljaju opasnost. O poslijeratnoj obnovi je rekao:

“Struka me obavijestila da je po njihovim saznanjima oko 19 objekata sumnjive kvalitete obnove nakon Domovinskog rata. To je samo sumnja koju tek treba potvrditi. Nadam se i radit ću na tome da ta obnova bude po najvećim standardima i da ljudi dobiju što zaslužuju.”

Andrej Plenković u Petrinji Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Prokomentirao je i postupak člana srbijanskog izaslanstva Miloša Stojkovića koji je u videu emitiranom uživo na svom profilu na Facebooku prije koji dan nazvao Knin “srpskim i okupiranim”.

“Ne znam kako to najbolje komentirati. Mislim da je g. Stojković prvenstveno iznevjerio domaćinstvo domaćina gradonačelnika Knina i napravio veliku štetu Srbima i Kninu i srpskoj zajednici u cjelini. Podriva sve što brojni srpski humanitarci čine, dolaze na područje pogođeno potresom, donose pomoć, građevinski materijal, kontejnere, ne pitaju tko je tko, aktivno se uključilo Srpsko narodno vijeće, pravoslavna crkva… To su veliki napori za solidarnost na cijelom području njegujući dobrosusjedske odnose i onda imamo pojedinca koji za nekoliko lajkova, želeći promovirati sebe ili ne znam koga, sve to pokušava minirati”, istaknuo je potpredsjednik Vlade Milošević.