DIREKTOR INE UHIĆEN ZBOG MITA

Milković uzimao i do deset posto provizije

Bionic
Reading

USKOK je poslijepodne otvorio istragu protiv glavnog izvršnog direktora Ine Bojana Milkovića kojeg kao direktora sektora u Croscu i kasnije predsjednika Uprave tog poduzeća zajedno s nekadašnjim Croscovim voditeljem projekta remonta svih platformi Miroslavom Pacakom tereti za primanje mita. Milković je uhićen u petak poslijepodne zbog višestrukog primanja mita

USKOK je na svojim internetskim stranicama naveo samo inicijale i dob okrivljenika bez imena tvrtke. Za dvojicu okrivljenika USKOK sumnja da su od 2002. do 2009. u Zagrebu dodjeljivanje poslova drugim poduzećima uvjetovali davanjem mita u iznosu od 5 posto od neto ugovorenog posla, odnosno u drugim slučajevima 10 posto od vrijednosti ukupno izvedenih radova.
Odgovorne osobe u poduzećima od kojih je traženo mito su, kako bi dobile poslove koji su im bili potrebni za nastavak poslovanja, dale tražene iznose, navodi USKOK.

USKOK navodi da će protiv dvojice okrivljenika sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora a tereti ih za primanja mita, primanja mita u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje isprava.

Naftna kompanija Ina danas je potvrdila da su u toj kompaniji provedene istražne radnje u sklopu kaznenog postupka protiv glavnog izvršnog direktora Ine Bojana Milkovića, koji je danas uhićen. Ina je navela da kazneni postupak nije povezan uz poslovanje Ine kao ni poziciju Milkovića kao glavnog izvršnog direktora Ine, koji je na to mjesto imenovan u lipnju 2009.

Ina d.d. u potpunosti će surađivati s mjerodavnim organima i osigurati sve potrebne informacije. Nadamo se da će se u postupku dokazati neutemeljenost navoda protiv Milkovića', stoji u priopćenju Ine. Policijski istražitelji u petak su bili u Ini ali i u Milkovićevom stanu.

Milković je funkciju izvršnog direkotra u Ini preuzeo u lipnju 2009., a prije toga je godinama bio na čelu tvrtke kćeri Crosco. U Ina Grupi zaposlen je od 1996. godine

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec nije želio komentirati taj slučaj već je medije uputio na USKOK u kojem se također nije mogla dobiti potvrda o uhićenju Milkovića.

'Zasad ništa ne možemo komentirati', rekao je Hini glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić.


Njegovo ime u zadnje se vrijeme među ostalim spominje i zbog afere remonta američke naftne platforme Key Manhattan. Riječ je o poslu teškom 120 milijuna kuna, u kojem je sudjelovao i Crosco, a koji je okončan na način da su brojne hrvatske kooperantske tvrtke ostale bez ugovorenog novca, što ih je gurnulo na rub propasti.

Milković je u to vrijeme bio na čelu Crosca, a protiv njega je nedavno podignuta i tužba od strane jednog od kooperanata, koji tvrdi da su se na štetu drugih podizvođača iz toga posla nezakonito izvlačili milijuni. U razgovoru za Poslovni dnevnik, neimenovani kooperanti ispričali su prošli mjesec kako ova kompanija već godinama na isti način radi ovakve poslove uz podrazumijevajuće gubitke.