TRAŽI SE NOVI MLADEN BAJIĆ

Miljenić odbio Milanovićevu ponudu

13.02.2014 u 11:34

Bionic
Reading

Hoće li Mladen Bajić dobiti četvrti uzastopni mandat u DORH-u, ovisi prvenstveno o premijeru Zoranu Milanoviću odnosno (ne)uspjehu njegove potrage za novim kandidatom. Bajićevu fotelju premijer je, neslužbeno doznajemo, prije šest mjeseci ponudio nestranačkom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću. Miljenić je to odmah odbio a danas nam je kratko obrazložio zašto

Ministar pravosuđa provodi velike reforme i želi u tome i nastaviti - može se čuti u krugu njegovih bliskih suradnika. Sam Orsat Miljenić na pitanje o promjeni karijere odgovorio je ovako: 'Vrlo jednostavno. Volim posao koji radim i želim to nastaviti.' Time je Miljenić demantirao spekulacije da će ministarsku fotelju zamijeniti onom u glavnog državnog odvjetnika. Nije dalje htio odgovarati hoće li Bajić onda dobiti novi mandat.

Neslužbeno doznajemo da je Zoran Milanović još prije šest mjeseci ponudio Orsatu Miljeniću Bajićevo mjesto, no ministar je odlučno odbio premijera. Druga imena potencijalnih kandidata za čelnu poziciju u Državnom odvjetništvu i dalje se ne čuju u Vladi. No nitko ne želi reći da je Bajić na putu za novi mandat.

Podsjetimo, u petak, 7. veljače, Sabor je raspravio Bajićevo izvješće o radu DORH-a za 2012., ali, mimo svih pravila i očekivanja, nije o njemu glasovao. Predsjednik Sabora Josip Leko samo je kratko rekao kako nije spremno za glasanje, jer se 'nisu stekli razlozi za odlučivanje'. Odbio je daljnji razgovor na tu temu kazavši da je to sve što zna.

Globus navodi kako je gotovo sigurno kako će saborski zastupnici potvrditi Bajićevo izvješće. 'Oko izvještaja neće biti problema, sigurno ga usvajamo. A što se tiče novog mandata Mladena Bajića, o tome vam može govoriti samo Milanović', rekao je Globusu neimenovani izvor iz SDP-a.

Neki komentatori ističu da se neočekivana odgoda glasanja o Bajićevu izvještaju dogodila upravo zbog činjenice da premijer nije pronašao novog kandidata za poziciju glavnog državnog odvjetnika. Među odvjetnicima koji su odbili zasjesti u Bajićevu fotelju čulo se kako im ne pada na pamet žrtvovati svoj kvalitetan način života za poziciju koja je stalno u žiži javnosti i na koju se redovito sručuje gnjev frustriranih građana i nabrušenih političara.