KRIMINAL U JAVNOM PODUZEĆU

Milijuni kuna HŽ-a za fantomsku mehanizaciju i popravke

hrvatske željeznice, hž

hrvatske željeznice, hž

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Elvir Tabaković

Dva puta su plaćali iste račune privatnim tvrtkama, plaćali su i prikazivali nabavku opreme koja prema serijskom broju na Željeznicama ne postoji, plaćali su popravak dizalica koje su već bile demontirane kao i druge radove koji nikad nisu obavljeni, plaćali su popravke dizalica za koje je još vrijedilo jamstvo, neuredno i neažurirano su vodili dokumentaciju što dovodi u pitanje stvarno stanje na terenu... Navedeni grijesi samo su manji dio sumnjivih poslova koje je interna revizija Hrvatskih željeznica utvrdila u Poslovima mehanizacije infrastrukture, piše Novi list

Nakon što su revizori utvrdili osnovanu sumnju da su odgovorni rukovoditelji u Poslovima mehanizacije i infrastrukture oštetili tvrtku za neutvrđen, višemilijunski iznos novca, slučaj su predali na postupanje Županijskom državnom odvjetništvu. Među ljudima koje revizija apostrofira kao osumnjičene nalazi se i direktor Drago Šlat, čovjek koji je u sedam godina na direktorskoj poziciji stekao bogatstvo od najmanje deset milijuna kuna. Novi list javnost je o tome izvijestio prije pune dvije godine, na što su iz USKOK-a ustvrdili da su slučaj predali na postupanje Županijskom državnom odvjetništvu, koje je imalo ispitati porijeklo direktorove imovine. U protekle dvije godine to se nije dogodilo.

Posebno sumnjiv poslovni odnos interna revizija utvrdila je na relaciji Poslovi mehanizacije infrastrukture – privatna tvrtka Hidraulika Kurelja. Revizori su naime otkrili da su Poslovi mehanizacije i infrastrukture Hidraulici Kurelja dva puta plaćali iste račune za posao demontaže dizalica tipa HAK 7 i ugradnje ovih dizalica DIAB 7. U revizorskom nalazu izrijekom se navodi: 'Iz opisanih usluga na računima proizlazi da je ista usluga plaćena dva puta'. Umjesto 44 tisuće kuna, Hidraulici Kurelja isplaćeno je 88 tisuća kuna.

U središtu interesa istražitelja našao se i posao nabave i ugradnje dizalica Palfinger, koji je Hrvatske željeznice stajao 10,9 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi