koronakriza

Miletić: Vladine mjere dobre, trebalo je brže, ali zadovoljni smo

02.04.2020 u 18:26

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u četvrtak je izrazio zadovoljstvo što je Vlada prihvatila mjere o kojima su u IDS-u govorili još prije dva tjedna, i 'premda nisu usvojeni svi naši zahtjevi', istaknuo je, "ipak možemo biti zadovoljni"

"Vlada je trebala brže reagirati. Ono što smo naučili od zemalja koje su bile prva na udaru epidemije koronavirusa jest da su brze i odlučne reakcije dale najbolje rezultate. Takav pristup trebamo primijeniti i na gospodarstvo, što neumorno naglašavamo od prvog dana ove izvanredne situacije", priopćio je predsjednik IDS-a.

Smatra da se u ovom slučaju ne radi samo o zdravstvenoj krizi.

"Svima nam treba biti cilj spašavanje živote, a to ne znači samo spašavanja zdravlja nego i egzistenciju ljudi. Ova epidemija ima svoj rok trajanja i mi u svakom trenutku moramo biti spremni za ponovno, ali brzo pokretanje svih gospodarskih aktivnosti. Uloga Vlade tu je presudna, jer ona ima ključne mehanizme i ovlasti odlučivanja". naveo je Miletić.

Dodaje kako je upravo iz tog razloga IDS još prije dva tjedna uputilo apel Vladi da razmotri odgodu plaćanja PDV-a, oslobađanje naplate poreza na dohodak i davanja na plaću, kao moratorij na otplatu kredita.

To su, ističe, neke krucijalne stvari koje gospodarstvo očekuje kako bi moglo normalno preživjeti ovo razdoblje.

Miletić stoga očekuje da će mjere koje je Vlada privremeno uvela postati trajne, posebice plaćanje PDV-a tek nakon naplate izdanih računa te ukidanje parafiskalnih nameta.

"Situacija koja nas je zadesila ujedno je i prilika da se smanji porez na dobit, kao i doprinose za plaću. U našoj zemlji, jedino Vlada ima takve ovlasti odlučivanja i zato mora preuzeti odgovornost. Zbog ovakvih situacija postoji država, sada nije vrijeme za cjenkanje s mjerama pomoći jer - ili će Vlada pomoći gospodarstvu primjereno i pravovremeno ili neće imati više gospodarstvo", zaključio je predsjednik IDS-a Miletić.