UBOJSTVO HRVATSKIH POLICAJACA

Mile Dakić, osuđen za ratni zločin, traži obnovu postupka

12.08.2011 u 13:43

Bionic
Reading

Mile Dakić (1931), pravomoćno osuđen za ratni zločin, predao je osobno zahtjev za obnovu postupka u kojem je 1999. osuđen na 20 godina zatvora, zbog čega ga je u lipnju na osnovi međunarodne tjeralice uhitila policija BiH te je u srijedu izručen hrvatskome pravosuđu i priveden u karlovački zatvor, rečeno je na Županijskome sudu u Karlovcu

Zahtjev za obnovu postupka zatražila je i Srbija na sastanku ministara pravosuđa Hrvatske, Srbije i BiH u Srijemskim Karlovcima.

Predsjednik Županijskoga suda u Karlovcu Ivan Perković rekao je da za hrvatsko pravosuđe Mile Dakić, kao pravomoćno osuđena osoba za ubojstvo trojice policajaca u Budačkoj Rijeci, u blizini Krnjaka, u kolovozu 1991, nije pritvorenik, nego osuđenik i nikakve moguće pravne radnje u vezi s obnovom postupka 'ne odgađaju upućivanje na izvršenje zatvorske kazne'.

'Osuđeniku je uručeno rješenje o upućivanju na izvršenje kazne zatvora. On ima pravo žaliti se sucu izvršenja na to rješenje, a ako ono bude negativno za njega, i izvanraspravnom vijeću karlovačkoga suda. Iako po Zakonu o izvršenju kaznenih sankcija Dakiću slijedi početak služenja kazne, to ne uklanja mogućnost da mu se po Zakonu o kaznenom postupku obnovi postupak jer mu se sudilo u odsutnosti', izjavio je Perković.

Dodao je da Mile Dakić može angažirati odvjetnika, ali sud nije obvezan odrediti mu odvjetnika po službenoj dužnosti jer nije pritvorenik, nego pravomoćno osuđena osoba.

Tijekom provedenoga kaznenog postupka od 1997. do 1999. Dakić je imao odvjetnika po službenoj dužnosti Nenada Mamulu. Uvidom u spis u tom kaznenom postupku bili su osuđeni i Dušan Tomić, Mile Tomić, Stanko Tomić, Darko Kresojević i Đorđe Radujković, također u odsutnosti, ali je Vrhovni sud nedavno ukinuo presude za njih i suđenje vratio na ponovni postupak. Svi oni odgovaraju za oružanu zasjedu 4. kolovoza 1991, kada su ubijeni prometni policajci Mile Butina, Josip Mičić i Zlatko Škrlec, a Nikola Rakocija ranjen.