IZASLANIK PREDSJEDNICE

Milas: Vukovarski branitelji zaslužuju da im se oda svako poštovanje

10.03.2016 u 17:15

Bionic
Reading

Bivši saborski zastupnik Zvonko Milas u četvrtak je, na svečanom obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara, poručio kako su vukovarski branitelji podnijeli ogromnu žrtvu tijekom gotovo sto dana opsade grada te zaslužuju da im se oda svako poštovanje, a prema njima odnosi kako dolikuje ljudima koji su branili i obranili slobodu i neovisnost

'Danas smo ovdje, četvrt stoljeća od agresije na ovaj grad i Hrvatsku, kako bi se prisjetili onih kojih više nema, ali ne način da razgovaramo o njihovoj smrti, već o životu i njihovom herojstvu koje su pokazali, a koji nas sve obvezuje', poručio je Milas, koji je svečanosti, u spomen na 10. ožujka 1991. godine kada su se u Bogdanovcima postrojili nenaoružani odredi, što se smatra začetkom 204. vukovarske brigade, nazočio kao izaslanik predsjednice Republike.

Vukovarskim je braniteljima njihov dan čestitao i saborski zastupnik Josip Đakić, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, istaknuvši kako se za Vukovar i Vukovarce uvijek treba boriti kako bi im bilo bolje, a njihova djeca imala osiguranu budućnost. Naglasio je kako još uvijek nisu riješena brojna pitanja i problemi koji opterećuju branitelje Vukovara, pa se mnogi od njih i danas pitaju 'zašto su nekima zločini oprošteni, zašto su neki abolirani i zašto akteri državne vlasti ponekad donose odluke i zakone koji su u suprotnosti s željama većinskog naroda u Vukovaru'.

U ime predsjednika Vlade govorio je zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, rekavši kako je Dan hrvatskih branitelja Vukovara dan prisjećanja na žrtvu, junaštvo i prkos Vukovara u Domovinskom ratu. 'Ti su trenutci pokazali kako se brani i daje sebe u obrani domovine', ustvrdio je Ivić i dodao da je žrtva branitelja Vukovara primjer svakom hrvatskom čovjeku kako se vole dom i domovina.

Sudionicima svečanosti u Hrvatskom domu, među kojima se nalazio velik broj branitelja Vukovara predvođenima ratnim zapovjednicima obrane Tomislavom Merčepom, Milom Dedakovićem i Brankom Borkovićem, obratio se Dedaković i poručio kako se najljepše osjeća kada se nalazi u Vukovaru i među suborcima. 'Mi koji živimo u malim sredinama kao što je Vukovar jesmo za suživot i živimo ga, ali oni gore na vlasti stalno nešto mute i bune nas. Od toga očito imaju nekakve koristi, ali mi se ne smijemo dati', rekao je Dedaković.

Franjo Šoljić, predsjednik vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koja je uz grad organizator obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara, podsjetio je kako je Vukovar na početku Domovinskog rata branilo oko 2.000 branitelja.

'Kroz gotovo sto dana rata Vukovar se herojski branio od tada treće europske vojne sile. U agresiji je poginulo više od 60 djece mlađe od 10 godina, kroz koncentracijske logore je prošlo oko 3.000 civila i branitelja od kojih je u logorima ubijeno njih više od 100, a još se traga za 290 nestalih osoba u Vukovaru', naveo je Šoljić. Dodao je kako su branitelji Vukovara godinama upozoravali Vladu na teško stanje u Vukovaru, ali da država nije reagirala niti slušala vapaje Vukovaraca.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je kako od nove Vlade očekuje da u odnosu prema Vukovaru slijedi primjer predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović. "To treba napraviti djelima, a ne riječima', kazao je Penava i županijskim vlastima Vukovarsko-srijemske županije poručio kako od njih očekuje da Vukovaru daju zasluženo mjesto, koje tom gradu pripada na razini županije.

Uoči svečanosti, u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa, dok su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položeni vijenci i zapaljene svijeće. U znak sjećanja na 25. obljetnicu obrane Vukovara, koja će biti obilježena ove godine, na groblju je položeno i 25 ruža. Polaganju vijenaca i molitvi na groblju, kao i svečanosti u Hrvatskom domu nazočni su bili vjerski predstavnici katoličke crkve, muslimanske vjerske zajednice te Hrvatske pravoslavne crkve.