MEDIJI IZ REGIJE

Milanovića čekaju glasne kritike unutar stranke

20.05.2013 u 10:31

Bionic
Reading

Elektronički mediji u Bosni i Hercegovini u nedjelju navečer dali su veliku pozornost lokalnim izborima u Hrvatskoj izvijestivši kako o rezultatima izlaznih anketa tako i o prvim neslužbenim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo. Beogradski elektronički mediji u nedjelju navečer, pozivajući se na neslužbene rezultate lokalnih izbora u Hrvatskoj, izdvajaju poraz gradonačelnika Splita Željka Keruma i koalicije prevođene SDP-om u Zagrebu. Slovenski mediji opširno su popratili održavanje lokalnih izbora u Hrvatskoj, ali zasad bez komentara i dubljih analiza, i uglavnom se osvrću na rezultate u najvećim hrvatskim gradovima

Beogradski elektronički mediji u nedjelju navečer, pozivajući se na neslužbene rezultate lokalnih izbora u Hrvatskoj, izdvajaju poraz gradonačelnika Splita Željka Keruma i koalicije prevođene SDP-om u Zagrebu, uz ocjenu da će gradonačelnici u većim hrvatskim gradovima najverojatnije biti izabrani u drugom krugu.

Navodi se da je na lokalnim izborima glasovalo 46,13 posto od 3,75 milijuna građana, i da je - prema rezultatima koji stižu u Državno izborno povjerenstvo, sve izvjesnije da će se gradonačelnici u većini velikih gradova birati za dva tjedna u drugom izbornom krugu.

Agencija Tanjug izdvaja da su, prema prvim neslužbenim rezultatima, Zagrepčani, Osječani i Riječani najviše glasova dali aktualnim gradonačelnicima Milanu Bandiću, Krešimiru Bubalu i Vojku Obersnelu

'Za razliku od njih, građani Splita odlučili su da im je dosta Željka Keruma, jer dva vodeća mjesta imaju kandidati SDP-a Ivo Baldasar i kandidat HDZ-a Vjekoslav Ivanišević', navodi agencija Tanjug.

U kasnijim izvješćima iz Zagreba navodi se i da u Rijeci neće biti drugog kruga jer je kandidat koalicije SDP i dosadašnji gradonačelnik Vojko Obresnel sa osvojenih 50,55 posto glasova porazio protukandidata iz HDZ-a Hrvoja Burića za kojeg je glasovalo 16,02 posto Riječana, ali da je situacija u Zadru obrnuta u korist kandidata HDZ Božidara Kalmete, iza kojeg je Ivo Bilić iz koalicije koju predvodi SDP. Navodi se i da je u izborima za skupštine i vijeća gradova, SDP s koalicijskim partnerima najviše glasova osvojio u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

Dopisnik 'Večernjih novosti' ocjenjuje da, iako po neslužbenim podacima, 'izlazne ankete pokazuju očekivane rezultate, kojima prije svega može biti zadovoljan Milan Bandić, koji je dobio povjerenje više od 40 posto građana Zagreba', te da je 'gotovo sigurno da će pobijediti i u drugom krugu'.

'Poraz SDP-a u Zagrebu je veoma težak i stranka koja sada vodi vladu nakon dugo vremena neće imati prevlast u Zagrebu', istaknuo je novinar 'Večernjih novosti', procjenjujući istodobno da bi u Splitu, uprkos neizvjesnosti, u drugom krugu veće šanse mogao imati kandidat HDZ arhitekt Vjekoslav Ivanišević kojemu će pripasti Kerumovi glasovi.

Među podacima u beogradskim elektroničkim medijima u povodu hrvatskih lokalnih izbora navodi se i izvješće Hrvatske televizije da je u sjevernu Dalmaciju i Liku iz Srbije ove godine autobusima i automobilima došlo i glasovalo mnogo manje Srba koji žive u Srbiji, nego na ranijim izborima, te da su, navodno, u Vukovaru članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara pratili 'tko od Srba glasa'.

Mediji u BiH opširno o rezultatima lokalnih izbora u Hrvatskoj

Elektronički mediji u Bosni i Hercegovini u nedjelju navečer dali su veliku pozornost lokalnim izborima u Hrvatskoj izvijestivši kako o rezultatima izlaznih anketa tako i o prvim neslužbenim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo.

U prvim izvješćima istaknuta je činjenica kako će se gradonačelnici većih hrvatskih gradova birati uglavnom u drugom krugu, a u prvim izvješćima istaknuta su uvjerljiva vodstva koja su u Zagrebu ostvarili Milan Bandić te u Rijeci Vojko Obersnel. Zanimljivom su konstatirali i činjenicu da je izbore u Splitu uvjerljivo izgubio dosadašnji gradonačelnik Željko Kerum

TV Federacije BiH (FTV) u izvješću iz Zagreba je konstatirala kako su ovi izbori, iako lokalni, bili prilika da većina glasača iskaže i svoj sud o postignutićima sadašnje vladajuće koalicije u Hrvatskoj pri čemu je nezadovoljstvo njenom politikom doprinijelo slabom rezultatu kojega je ostvario SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić.

Slovenski mediji o lokalnim izborima u Hrvatskoj

Slovenski mediji opširno su popratili održavanje lokalnih izbora u Hrvatskoj, ali zasad bez komentara i dubljih analiza, i uglavnom se osvrću na rezultate u najvećim hrvatskim gradovima.

Tako ljubljansko 'Delo' navodi da će tek drugi krug izbora za gradonačelnike u Zagrebu, Splitu, Rijeci i nekim drugim gradovima pokazati 'tko je zapravo pobijedio, a tko izgubio'.

Portal slovenskog Telekoma navodi da bi u SDP-u nakon slabijeg rezultata na nedavnim izborima za Europski parlament novi mogući neuspjeh značio nastavak pada popularnosti stranke i da bi se njegov predsjednik, premijer Zoran Milanović, zato mogao suočiti i s 'glasnim kritikama' unutar same stranke, osobito ako SDP ne pobijedi sa svojim kandidatima za gradonačelnike u nekim od najvećih gradova, pri čemu se posebno ističe drugi krug izbora u Zagrebu.

Slovenski radio u ponedjeljak navodi da je prema ukupnom broju glasova u prvom krugu izbora pobijedio HDZ, ali da niti najjača oporbena stranka 'nema razloga za slavlje'.

Slovenski mediji prenose i najave predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da će na jesen, nakon što Hrvatska uđe u EU, zahtijevati prijevremene izbore. Navodi se i kako hrvatski politički analitičari ne očekuju 'tektonske promjene' na političkoj pozornici, a Slovenska televizija da će konačni rezultati biti važni jer bi mogli sugerirati tko će biti pobjednik na sljedećim parlamentarnim izborima.