30. obljetnica oslobođenja varaždina

[VIDEO/FOTO] Milanović: Zadatak Hrvatske svakom je čovjeku osigurati pristojan život. To dugujemo hrvatskim dečkima i curama, hrvatskim braniteljima, vitezovima

25.09.2021 u 15:08

Bionic
Reading

Mimohodom branitelja, Hrvatske vojske, policije i vatrogasaca u subotu je obilježena 30. obljetnica oslobođenja Varaždina, svečanosti je nazočio i predsjednik RH Zoran Milanović koji je naglasio da je jedini način za uspjeh Hrvatske borba za prava svih građana i hrvatsku lisnicu

Grad Varaždin je oslobođen predajom 32. korpusa Jugoslavenske vojske (JNA) 22. rujna 1991. godine, a osvojenim naoružanjem vatrena moć hrvatskim branitelja tada je povećana sedam puta, što je značilo prekretnicu u Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

Predsjednik Milanović istaknuo je da je sada zadatak Hrvatske svakom čovjeku osigurati sređen i pristojan život, a unutar Europske unije izvući ono najbolje što može.

„To je ono što dugujemo hrvatskim dečkima i curama, hrvatskim braniteljima, vitezovima. Oni bi bili sretni kada bi vidjeli da se ovdje živi sigurnije, bolje, slobodnije”, zaključio je predsjednik. Dan oslobođenja grada Varaždina 1991. označio je prekretnicu u hrvatskom Domovinskom ratu, naglasio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, poručivši kako su time stvoreni preduvjeti za stvaranje samostalne i slobodne Hrvatske. Okrećući se budućnosti u kojoj odlučnost, zajedništvo i pobjednički duh moraju biti putokazi, istaknuo je kako je pred Varaždinom novo vrijeme u kojem će pokazati svoju pravu vrijednost.

  • +6
Milanović u Varaždinu Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je kako su Varaždinski dani rata 1991. godine za Domovinski rat bili značajni kao i vojno-redarstvena operacija Oluja 1995. godine. Podsjetio je da je prvo slobodno područje Hrvatske bilo upravo na području današnje Međimurske i Varaždinske županije te da je u Domovinsku ratu 175 branitelja s ovog područja dalo živote ta slobodu.

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Damir Habijan istaknuo je kako su se hrvatski branitelji borili za samostalnu i slobodnu državu, a na nama je da se borimo za uspješnu Hrvatsku i hrvatsku budućnost.

Izaslanik ministra obrane, državni tajnik Zdravko Jakop pojasnio je kako se oslobađanjem varaždinskih vojarni i zapljenom golemih količina naoružanja Hrvatskoj osigurala dodatna moć. No, naglasio je Jakop, prava moć bili su hrvatski branitelji koji su nikada pokoreni Varaždin i ovaj dio Hrvatske oslobodili od agresora.

Zapovjednik Specijalne jedinice policije PU Varaždin Roda i današnji predsjednik udruge pripadnike te postrojbe Dražen Vitez naglasio je kako su varaždinski borci i oružje, oprema i ratna tehnika koju su osvojili, dali veliki obol hrvatskoj slobodi i suverenosti.

„Varaždinski branitelji oslobodili su svoj grad, ali veliki doprinos i važnu ulogu dali su i na ratištima diljem Hrvatske, od istoka do juga”, rekao je Vitez.