SPROVOD UZ NAJVIŠE POČASTI

Milanović se citatom iz Biblije oprostio od Šprema

04.10.2012 u 08:39

Bionic
Reading

Nakon što je lijes s tijelom Borisa Šprema bio od rano jutros izložen u mrtvačnici na Mirogoju, u podne je počeo sprovod s najvišim državnm počastima. 'Ti su okupljao ljude a vremena su gruba i moramo biti zajedno. Dragi Boris, dragi prijatelju, dragi druže, zbogom!', rekao je premijer Zoran Milanović u svom govoru

'Život je putovanje a ne precizna destinacija a tvoj je život bio lijep. Ovo nije poza ovo je iskreno', rekao je Milanović. Zatim je pročitao citat iz Biblije: 'Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme. Vrijeme rađanja i vrijeme umiranja; vrijeme sađenja i vrijeme čupanja posađenog. Vrijeme ubijanja i vrijeme liječenja; vrijeme rušenja i vrijeme građenja. Vrijeme plača i vrijeme smijeha; vrijeme tugovanja i vrijeme plesanja. Vrijeme bacanja kamenja i vrijeme sabiranja kamenja; vrijeme grljenja i vrijeme kad se ostavlja grljenje. Vrijeme traženja i vrijeme gubljenja; vrijeme čuvanja i vrijeme odbacivanja.Vrijeme deranja i vrijeme šivanjanja; vrijeme šutnje i vrijeme govorenja. Vrijeme ljubljenja i vrijeme mržnje; vrijeme rata i vrijeme mira. (Propovjednik 3:1-8).

'Vrijeme u kojem se svađamo i u kojem smo zajedno i ovo su trenuci u kojima trebamo biti zajedno jer vrijeme je grubo…Ti su okupljao ljude a vremena su gruba i moramo biti zajedno. Dragi Boris, dragi prijatelju, dragi druže, zbogom!', rekao je Milanović.

'Mnogima od nas Boris je grijao srce i bistro misli, oplemenio život dobrotom i mudrošću. Boris je cijelog života bio je vođen osjećajem služenja javnom dobru, na prvo je mjesto stavljao javni interes, služio ljudima koji su ga birali, nikada nije privatni interes stavio ispred javnog, bio je primjer za poštenje i skromnost i visok standard etičnosti, imao je karijeru bez mrlja', poručio je pak predsjednik RH Ivo Josipović ispred mrtvačnice na Mirogoju.

Rijetko tko je mogao suspregnuti suze, od visokih državnih dužnosnika do običnih građana, ali i prisutnih novinara koji su sa Špremom surađivali godinama. S obzirom da su se Milanović i Josipović u govorima osvrnuli na činjenicu da je pokojni predsjednik Sabora uvijek okupljao ljude, Špremov je pogreb doista okupio i njegove saveznike i njegove rivale, koji su zajedno dolazili iskazati mu počast.



Nekoliko stotina građana i državni vrh na sprovodu

Do 11 sati pred mrtvačnicu na Mirogoju stigli su gotovo svi predsjednici parlamentarnih stranaka, Tomislav Karamarko, zastupnici Hrvatskih laburista predvođeni predsjednikom Dragutinom Lesarom, Nenad Matić, predsjednik zagrebačkog HSS-a, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, predsjednik Skupštine grada Zagreba Davor Bernardić te zastupnici HDSSB-a.

Na pogrebu su i i osobe iz javnog i poslovnog sektora, Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ,a poduzetnik Željko Antunović, Zorislav Antun Pterović iz Transparency Internationala te Pavle Kalinić, Špremov nekadašnji stranački kolega i predsstojnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba. Stigao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Nešto iza 11 sati na Mirogoj su stigli svi ministri kako i izaslanstvo MORH-a i Hrvatske vojske predvođeno ministrom obrane Antom Kotromanovićem i zapovjednikom Glavnog stožera HV-a Dragom Lovrićem.

Oko 11.40 stigli su i najviši državni dužnosnici Ivo Josipović sa suprugom Tatjanom Josipović, premijer Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović, potpredsjednik Sabora i vršitelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin. Oni će ujedno drže i posljednju stražu uz odar Borisa Šprema. U petero navedenih, stražu je trebao držati i Stjepan Mesić, no on je na putu stoga će ga zamijeniti predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić.

Kod same grobnice govorit će dva dugogodišnja Špremova prijatelja, Branko Klasić, i dr. Miljenko Bura dok će ispred mrtvačnice govornici biti Josipović i Milanović.

Na pogreb su došla strana izaslanstva iz regije: iz BiH Denis Bečirović, zamjenik predsjednika Zastupničkog doma parlamentarne skupštine i Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, iz Češke je stigla Alena Palečklova, predsjednik slovenskog Državnog zbora Gregor Virant, potpredsjednica Senata, iz Makedonije Svetlana Jakimovska, potpredsjednica Sobranja, s Kosova Džavid Haliti, potpredsjednik Skupštine, iz Srbije Žarko Korač, potpredsjednik Skupštine a iz Austrije izaslanik predsjednice parlamenta, Osvald Klikovic.

U počasnoj straži je po šest osoba, koje se izmjenjuju svakih pet minuta, a u posljednjoj počasnoj straži bit će najviši državni dužnosnici. Pogreb počinje u podne, a od Šprema će se oprostiti Ivo Josipović i Zoran Milanović. Crkveni dio pogreba predvodit će pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski. Pokojni predsjednik Sabora bit će pokopan uz najviše vojne počasti.

ZET je jučer najavio kako će biti pojačane autobusne linije koje vode prema Mirogoju a predviđena je i posebna regulacija prometa.

Podsjetimo, Boris Šprem je preminuo u nedjelju ujutro u SAD-u nakon borbe s malignom bolešću. Njegovo je tijelo redovnom zrakoplovnom linijom jučer prije 14 sati stiglo u Zračnu luku Zagreb gdje su ga dočekali predsjednik RH, premijer te potpredsjednici Vlade. U 17 sati u Saboru je održana komemoracija.