'DA BUDU ZADOVOLJNIJI'

Milanović potvrdio: Veće plaće srednjem sloju

22.08.2014 u 15:02

Bionic
Reading

Nakon što je javnost proteklih dana blagonaklono reagirala na najave ministara da bi Vlada mogla izmijeniti razrede poreza na dohodak tako da se rasterete radnici koji zarađuju od 8000 do 13.000 kuna, premijer Zoran Milanovć danas je u Gunji potvrdio tu informaciju i poručio da želi olakšati srednjem sloju

Milanović je tijekom posjeta poplavom stradalim selima Gunje i Račinovaca, odgovarajući na novinarska pitanja, demantirao spekulacije da Vlada namjerava smanjiti plaće zaposlenih u javnom sektoru.

Ipak, potvrdio je da će Vlada krenuti u izmjenu razreda na koje se primjenjuju tri stope poreza na dohodak (12 posto, 25 posto i 40 posto): 'Činjenica je da imamo najvišu poreznu stopu od 40 posto koju počinjemo primjenjivati vrlo nisko (na plaće od 8.800 kuna neto), dakle, na ljude koji zaista nisu bogati, nego su malo solidniji srednji sloj i s tim prihodima nikad neće biti bogati', rekao je Milanović, stoji u Vladinu priopćenju. Kazao je da će porezna stopa i dalje biti kao do sada, ali će se početi primjenjivati na višim prihodima.

Također je istaknuo da time nije riješen problem onih koji zaista imaju jako puno i koji bi trebali doprinositi više: 'Mi ih ne želimo učiniti siromašnima ili im uzeti tako da ih demotiviramo da se uopće bave poslom i da odu iz Hrvatske, to ne. Ali da daju više, to da. I za to postoje načini', kazao je. Zaključio je da Vlada želi da srednji sloj bude izuzet od tako visoke porezne presije, a da jedan razuman porezni pritisak počne zaista tamo gdje je visoki srednji sloj i bogatstvo. To u Hrvatskoj, kaže Milanović, trenutno nemamo.

Dodao je da u državi moramo zadržati elementarnu pravednost: 'Naš interes danas je da srednjem sloju, ljudima koji imaju malo više, a neće nikada steći jako puno, olakšamo da više imaju, da više potroše. Taj novac ostat će u Hrvatskoj. Da budu zadovoljniji i da ekonomija ima od toga nekakve koristi, a na kraju i država.'