predsjednik u zadru

Milanović: Plenković i ja nismo iz istog kvarta, on je bio više s mamom

25.03.2024 u 13:16

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici u povodu obilježavanja Dana Sveučilišta u Zadru, a nakon toga obratio se medijima

'Nisam siguran da je propucan, osim ako se nije sam ranio. To je prvi auto koji je pokušao samoubojstvo. To je bilo prije mjesec dana. To znate? Ne znate, to su jedne novine objavile. To vam ja kažem jer sam kao predsjednik imao uvid u neke elemente i imam informacije. To što se dogodilo je bilo prije mjesec dana. E sad, kako se taj metak nije pretvorio - uslijed djelovanja kalcijeva karbonata - u biser pa bi vrijedio više od automobila, to ne znam. Ali gospodin je odmah dobio blindirani auto. On to voli', poručio je Milanović o propucivanju Turudićevog automobila.

'Ja nisam tako naivan tip. Bez obzira što bi se Plenković obračunavao jer mi smo iz istog kvarta. On je puno više bio s mamom i mi nismo iz istog kvarta i tamo gdje sam ja odrastao - on bi vjerojatno došao u blindiranom autu. Sad malo pretjerujem, ali namjerno. Te fore, izađi i bori se - nije meni do debate s Plenkovićem. Imali smo je 2016. godine i u glasanju cijele Hrvatske je bio razbijen. To opet nije jamstvo da ćeš dobiti izbore. Debata? Žele da dam ostavku da bi mogli sve do kraja zarobiti i porobiti. Pa nećemo tako braco, mislim - nisam baš tako naivan. Ovo radim zato što moram. Kao što sam se kandidirao jer ste me natjerali na to. Razbojnike gurate za državne odvjetnike, a Plenković sad glumi smjernog oca i dobrog ćaću. I ja sam gledao da moj sin dođe sa mnom...', kazao je Milanović o Plenkovićevom pozivu na dvoboj.

Zoran Milanović u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

'O čemu da ja razgovaram s Plenkovićem? O makroekonomji? Ja sam tu amater, a on je neznalica. O pravdi, o vladavini prava? O tome kako će mijenjati HDZ da promijeni Hrvatsku. Pa napravio je to. Hrvatska je tragedija zadnjih osam godina, bazirana na korupciji', kazao je. Upitan je li u kampanji, poručio je da je odluka Ustavnog suda 'pucanj u prazno'.

'Predsjednik Republike sam, izabran voljom građana. Oni su tamo instalirani kao kuhinjski elementi koji su počeli truliti. Ja sam politička osoba. Ako se Grabar-Kitarović može klatiti na skupovima HDZ-a kao predsjednica, mogu i ja ovo. Apropos sudjelovanja u kampanji postaneš predsjednik na blagajni stranke, recimo Grabar-Kitarović. I onda harangiraš kroz stranku pa prestaneš biti član stranke. Pa pet godina kasnije opet ideš u kampanju sa stranačkim novcem. U kampanji se smije sve? Predsjednica opet može postati HDZ-ovka i ići po skupovima nakon što je položila prisegu. Ja to nisam radio. Niti sam glasao za SDP. Sad hoću', kazao je.

Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

Ponovio je da nije razmišljao da podnese ostavku u posljednji tren. 'Jedan broj ljudi dobronamjernih me nagovarao, ali lako je biti naivan. Što bi napravio Jandroković? Dao bi ostavku i odlučio tko će ga naslijediti. A što ako treći da ostavku, HDZ odlučuje', kazao je.