VLADA BEZ OBJAŠNJENJA

Milanović opet hvata krivine: Iz Osijeka odletio do Grobnika

07.07.2015 u 15:26

Policijski helikopter dovezao premijera Milanovića na Grobničko polje

Izvor: tportal.hr / Autor: Snimio čitatelj

Bionic
Reading

Nakon što je prošlog petka policijskim helikopterom odletio na proslavu 25. godišnjice tvrtke Žito, koja se održavala u osječkom HNK-u, premijer Zoran Milanović istim je helikopterom, umjesto do Zagreba, kasno popodne odletio do - Grobnika. Kako to nije bilo najavljeno, može se pretpostaviti da se nije radilo o službenom posjetu. Na uzletištu sportske zračne luke na Grobniku snimio ga je čitatelj tportala, a iz Vlade još čekamo pojašnjenje o kakvom se posjetu radilo

Na grobničkom aerodromu Milanovića je u petak u kasnim popodnevnim satima dočekao službeni automobil s pratnjom te se on odmah poslije slijetanja uputio u nepoznatom pravcu.

Kako javlja naš čitatelj, automobil s vozačem i pripadnicima osiguranja u civilnim odijelima čekao je na dolazak premijera oko dva sata.

Na upit tportala o tome što je premijer radio na Grobniku, iz Vlade je izostalo pojašnjenje, unatoč tome što smo telefonski, SMS-om i putem elektroničke pošte slali upit glasnogovorniku Vlade RH.

Podsjetimo da predsjedniku Vlade ovo nije prvi put da koristi službene letjelice na malim relacijama te bez najave. Prošlog petka zaintrigirao je javnost jer je posjetio Osijek koristeći policijski helikopter, čiji sat leta stoji desetak tisuća kuna, s tim da ga je u osječkoj zračnoj luci čekao službeni automobil s vozačem koji ga je odvezao do osječkog kazališta, a nakon proslave natrag u zračnu luku, odakle je odletio, kako je ranije navedeno u Vladi, za Zagreb dok se službeni vozač vratio sam, bez premijera, u glavni hrvatski grad.

Fotografije našeg čitatelja, koji se slučajno našao na Grobniku, pokazuju pak da je premijer nenajavljeno produžio iz posjeta osječkom poduzetniku Marku Pipuniću do Primorsko-goranske županije. Let od Zagreba do dvjestotinjak kilometara udaljenog Osijeka u Vladi su pojasnili riječima da 'premijer koristi helikopter za prijevoz isključivo u situacijama kada zbog drugih obaveza ne može drukčije stići na službeni događaj', podsjetivši da 'odluku o načinu i sredstvu prijevoza štićenih osoba donose osobe ovlaštene za te poslove, pri čemu su podaci o trasama kretanja i načinu prijevoza povjerljivi iz sigurnosnih razloga', no o nešto izmijenjenoj trasi nije bilo riječi.

Podsjetimo i na to da je premijer u listopadu pretprošle godine, na povratku iz dvodnevnog službenog posjeta Sarajevu, umjesto na zagrebački Pleso, sletio na aerodrom u Omišlju na otoku Krku, u kojem su ga čekala četiri službena automobila s pratnjom. Tom prilikom je premijerovo osiguranje zabranilo fotografu snimanje jer je premijer 'bio u privatnom posjetu' i 'nije želio da ga se snima'.

Iz Ureda za odnose s javnošću Vlade RH tom prilikom su rekli kako premijer kratko ostaje u Primorsko-goranskoj županiji, a onda će se automobilom vratiti u Zagreb. Slijetanje u krčku zračnu luku opravdano je priopćenjem u kojem se navodi da je 'zrakoplov korišten za službene potrebe, sukladno Uredbi o direkciji za korištenje službenih zrakoplova te je let bio unaprijed planiran i odobren na toj relaciji'.

Prikazani su i troškovi leta, prvo na Krk, a potom u Zagreb. Prema troškovniku, sat leta zrakoplova CL-604 iznosi 3300 američkih dolara i on uključuje gorivo, radove održavanja i potrošne dijelove, rezervne dijelove iz programa održavanja i druge troškove puta, poput aerodromskih naknada, troškova preleta i cateringa, što je za listopadski let u trajanju od 17 minuta iznosilo oko 935 dolara.

U priopćenju Ureda za odnose s javnošću tom je prilikom naglašeno kako je let Sarajevo-Zagreb kraći za dvije minute od leta Sarajevo-Rijeka dok let od Krka do Zagreba traje 15 minuta. Uz to, dodano je da je premijer išao u BiH službenim automobilom pa su samim time troškovi noćenja i dnevnica smanjeni u iznosu od 800 eura.

Toliko bi, pojašnjeno je u ondašnjem priopćenju, iznosili i troškovi osiguranja trase, prijevoza i pratnje predsjednika Vlade cestovnim putem iz Zagreba na Krk te je, s obzirom na istovjetnost troškova i činjenicu da je predsjednik Vlade štićena osoba, odabrana ova ruta, sukladno provedbenom planu o kojem odlučuje nadležna Uprava za posebne poslove sigurnosti MUP-a.

Glasnogovornik Vlade: Sve je sukladno Uredbi o štićenju osoba, ništa više ne možemo komentirati

'Prema Uredbi o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja, Uprava za posebne poslove sigurnosti MUP-a provodi mjere osiguranja i zaštite štićenih osoba, objekata i prostora. Za prijevoz štićenih osoba koriste se različita prijevozna sredstva, pa tako i helikopter, ovisno o protokolarnom programu štićenih osoba i sigurnosnoj prosudbi, a po odobrenju glavnog ravnatelja policije. Nismo ovlašteni komentirati podatke koji se odnose na provođenje policijskih poslova osiguranja i zaštite štićenih osoba' navodi se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Vlade Nikola Jelić.