CIJENA KOMFORA

Milanović o produktivnosti: Otišli su poslovi u Kinu. I natrag nema

01.05.2023 u 13:01

Bionic
Reading

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović sudjelovao je jutros na obilježavanju 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ u Okučanima, a nakon toga je govorio na sindikalnom skupu povodom Praznika rada u zagrebačkoj Tvornici kulture

'Ovo je Prvi maj, kao što je šala 'prvoaprilska'. Mnogi su ovaj dan zloupotrebljavali. Zadnjih 30 godina imate priliku raditi oslobođeni svih tereta i ideoloških sumnji. Javni sektor u Hrvatskoj je velik, ali ne onoliko koliko se priča. Nisam došao ovdje dijeliti savjete Vladi jer to nisam trpio dok sam bio premijer. Više nisam i ne budem više ni bio, čovjek mora znati kad mu je vrijeme i kad mu je kraj. Svaka Vlada bi htjela biti mirna i zadovoljiti sve racionalne zahtjeve javnog sektora. Ovdje imam i dajem benefit sumnje svakoj Vladi', započeo je predsjednik, izvještava Večenji list.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

'Kada su moji preci, odnosno više preci moje žene i mojih prijatelja, odlazili u Ameriku i Kanadu, čekali su ih odlično plaćeni poslovi u sjajnim sindikalnim aranžmanima. Zaradili su plaće koje ne bi mogli danas zaraditi. To je vrijeme prošlo, danas moraju biti produktiviji. Ta produktivnost kapitala je zazivala da se ide raditi stvari u Kinu. I otišli su poslovi u Kinu. I natrag nema. U međuvremenu dogodila se neželjena nuspojava da je Kina postala strahovito jaka i da više nikad neće biti slaba. I to je tako, cijena komfora na koji smo svi navikli', ocijenio je predsjednik Milanović.

Komentirao je najavljeno povećanje plaća od 1. siječnja, istaknuvši da je dobro primiti veću plaću, ali da je rješenje poreznog rasterećenja u smanjivanju mirovinskih doprinosa kratkovidan potez.

  • +24
Zoran Milanović obilježio Praznik rada u Tvornici kulture Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

“Dobro je primiti malo veću plaću, posebno s obzirom na rast cijena hrane, jer hrana u budžetima velike većine ljudi čini veliki udio. (...) Jedino, što naravno, gdje god odrežeš, negdje će faliti u nekom trenutku”, rekao je Milanović u izjavi novinarima na proslavi Praznika rada u Tvornici kulture.

Osvrnuo se na najavu ministra rada i mirovinskog sustava, da će porezno rasterećenje ići u smjeru smanjenja mirovinskih doprinosa. “Smanjivati mirovinske doprinose u situaciji u kojoj je prosječna mirovina preniska u postotku na prosječnu plaću, (...), to je isto kratkovidan potez”, istaknuo je Milanović.

Komentirao je i položaj stranih radnika, istaknuvši da se ne radi optužbama za one koji se bogate na njima, već o tome da bi strani radnici trebali imati ista prava kao i hrvatski radnici.