JOSIPOVIĆ BEZ RUKAVICA

'Milanović ne zaslužuje još jedan mandat'

21.05.2015 u 09:16

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Ivo Josipović se ne predaje: Uoči osnivanja nove političke stranke 'Naprijed Hrvatska - Progresivni savez', čija će konstituirajuća skupština biti 30. svibnja, u nastupu na televiziji N1 nije se libio odgovoriti na mnoga konkretna pitanja. Ustvrdio je, između ostalog, da premijer Zoran Milanović ne zaslužuje novi mandat te da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović produžena ruka HDZ-a i Tomislava Karamarka

Gostujući u emisiji 'Pressing', Josipović je komentirao i kompromis između predsjednice i premijera oko proslave 20. godišnjice Oluje.

'Dobro je da su se dogovorili iako su mogli i bolje. Ali nije dobro za nacionalnu sigurnost da dogovor nije postignut. Ustav je jasan: predsjednica je vrhovna zapovjednica i u miru i u ratu. Osobno bih tražio kompromis isti dan', kazao je Josipović.

Ustvrdio je da Knin mora biti mjesto ujedinjenja, a ne razdora.

'U Kninu se i meni zviždalo. Došla mi je kasnije gospođa koja je jako zviždala i rekla da su imali organiziranu turu, plaćen ručak i 200 kuna.'

Rekao je i da je njegov odnos prema antifašizmu drukčiji od onoga predsjednice Grabar Kitarović.

'Moj odnos prema antifašizmu je drukčiji od onog gospođe predsjednice. Žao mi je zbog uklanjanja biste druga Tita. Što se tiče Bleiburga - radi se revizija povijesti, a to nije dobro. Hrvatski antifašisti ne zaslužuju ono što se danas radi.'


Može li ona biti predsjednica svih građana Hrvatske?

'Mene su kritizirali govoreći da se želim svima svidjeti, no očito je da predsjednica prati stranku', odgovorio je Josipović.

Komentirajući predsjedničke izbore i stanje u SDP-u, rekao je da se isti oni koji su ga nagovarali da uđe u SDP i ruši Milanovića u stranci 'ne usuđuju zucnuti'.

Novu stranku osniva zato što osjeća da nije završio posao jer kao predsjednik nije imao ovlasti za promjene. U nekim aspektima, poput zaštite radnika, ona će biti više lijevo od SDP-a, a zamišljena je kao dio projekta koji pretpostavlja suradnju s manjim regionalnim strankama lijeve i centrističke orijentacije, a koje imaju politiku socijalne osjetljivosti i spremne su na velike strukturne reforme.

Na pitanje je li točno da su u njegovom timu Mislav Žagar i Anto Nobilo, 'osobe uz koje se između ostalog veže obiteljsko ili, kako jedan od njih precizira, uredsko nasilje', te kako oni mogu biti lijevi, bivši predsjednik odgovara da su i Žagar i Nobilo lijevog usmjerenja.

'Kod Žagara nije bilo nasilja. To što je Nobilo ošamario dječaka njegova je odgovornost', kazao je Josipović.

Više o tome možete doznati ovdje