VLADA IPAK NEŠTO RADI

Milanović: MMF neće doći, nema panike

25.08.2012 u 10:54

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović izjavio je za Dnevnik Nove TV da se sljedeće godine očekuje mali gospodarski rast dok će ova godina, u kojoj je trebalo mijenjati neke navike i sisteme, biti teška te da bi uspjeh bio ako ne bude pad gospodarskoga rasta, ali da će vjerojatno ipak doći do blažeg gospodarskog pada.

U intervjuu što ga je dao Novoj TV Milanović je rekao da će gospodarski oporavak u Europi i svijetu trajati godinama te da je Hrvatska u poziciji da bude među onim državama koje će možda platiti manju cijenu gospodarske krize.

Po premijerovim riječima, očekivani gospodarski rast od 1,5 posto je nedovoljan s obzirom na cijenu s kojom se Hrvatska, i druge države u njezinu okruženju, zadužuju.

Na primjedbu o mogućem dolasku MMF-a u Hrvatsku ako joj na jesen bude smanjen kreditni rejting, premijer je odgovorio kako MMF dolazi u neku zemlju kada je ona u teškoj fiskalnoj krizi te tada nudi jeftin novac, ali s bezuvjetnom primjenom MMF-ovih 'recepata' po načelu 'reži, reži, reži' koji pak nisu svugdje jednako učinkoviti.

Milanović vjeruje da MMF neće doći u Hrvatsku te da nema panike istaknuvši da MMF, iako se to očekivalo, nije došao proljetos, jer, kako je rekao, 'naša vlada ipak nešto radi, ipak donosi odluke, ipak ima kredibilitet i ipak nas smatraju za ljude koji imaju najbolje namjere da se nešto promijeni'.

Komentirajući novinarsku primjedbu da nema suglasja u ocjenama pojedinih ministara, primjerice oko smanjiivanja PDV-a na hranu između ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, koji kaže da će se PDV na hranu smanjiti, dok ministar financija Slavko Linić to opovrgava, premijer je rekao da će se, s obzirom na ulazak Hrvatske u EU, neke stope PDV-a mijenjati tako da ukupni fiskalni učinak bude neutralan.

Pri tomu, dodao je, pravo je ministra Jakovine da na neki način problematizira tu ideju kao i da to može zbuniti, ali ne i traumatizirati građane, te da je to rizik politike u kojoj su ljudi pod velikim pritiskom pa im se može dogoditi da katkad neke stvari ne odvažu najbolje.

Na pitanje o različitim stajalištima prema poslodavcima ministra Linića koji smatra da oni ne surađuju s vladom na pravi način i potpredsjednika Vlade Radimira Čačića koji ima drukčije mišljenje o poslodavcima, rekao je da ministar Linić, kao i Čačić, ima ogromnu energiju, te da je to njegov stil kada je rekao da je razočaran što znači da je očekivao više, kao i da to isto misli i Čačić i svi u vladi. To ne znači da vlada ima nešto protiv poslodavaca, dodao je.

Za projekt termoelektrane Plomin premijer je podsjetio da je o tomu projektu sve temeljito dogovoreno u kampanji te da je on puno ekološki 'čišći' od dosadašnjega. Shvaća zabrinutost stanovništva, osobno će razgovarati s ljudima koji tamo žive te ne vjeruje da je lokalnoj zajednici neprihvatljivo da im se plati da dobiju čišću energiju i da dobiju konkretne benefite.

Napomenuo je da je riječ o široj regiji, a ne samo o Istri, te da je i Slovenija dala pozitivno mišljenje. Smatra da se moramo dogovoriti želimo li investicije, energiju i čistiju tehnologiju, a ako ne želimo, da onda nema problema.

Kad je pak riječ o sukobu potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i predsjednika Ive Josipovića, premijer je rekao kako mu je nezgodno arbitrirati, da ne želi docirati ni u tome sudjelovati. Kazao je da bi mu bilo draže da do toga sukoba nije došlo, da ga on brine, ali da to mora zadržati za sebe.

Podsjetio je da je Josipović predsjednik svih građana i da ga je kandidirao SDP te da s njim ima vrlo kvalitetan i prijateljski odnos.

Milorad Pupovac je pak, istaknuo je, 90-tih godina bio u Zagrebu u teškim ratnim danima i riskirao da ga napadne netko od protjeranih Hrvata bijesnih s razlogom, što se, dodao je, nije dogodilo. "Pupovac je tu ostao svo vrijeme kada tu nisu bili neki drugi koji su sada abolirani i ravnopravni su s drugim hrvatskim građanima", rekao je. Istaknuo je da je osobno pozvao Pupovca i Stanimirovića da se pridruže novoizabranoj vlasti koja je imala većinu i bez njih te da je Pupovcu ponudio da bude predsjednik Odbora za vanjsku politiku i predstavlja Hrvatsku u inozemstvu i brani njezine interese te da i na Kosovo, koje je Hrvatska priznala a Srbija nije, ide kao hrvatski političar.