KUKURIKU U ROVINJU

Milanović: 'Kosor laže kao i njezin prethodnik'

21.08.2011 u 19:23

Bionic
Reading

Istarski župan Ivan Jakovčić i gradonačelnik Giovanni Sponza bili su domaćini današnjeg sastanka čelnika Kukuriku koalicije u Rovinju, na kojem se razgovaralo, kako je novinare izvijestio Zoran Milanović, o programskim osnovama i organizaciji posla u predstojećoj kampanji za bolju Hrvatsku.

'Kao što vidite, mi ne idemo okolo i ne otvaramo radove na objektima za koja nisu osigurana sredstva. Imamo realan pristup problemima, svjesni smo u kakvom stanju se nalazi Hrvatska i koliko posla nas čeka', kazao je prvi čovjek SDP-a, najavljujući da će koalicija provoditi politiku realnih obećanja, mogućega ali i politiku optimizma, jer je, kaže Hrvatska zemlja ogromnih potencijala, no potrebno ju je probuditi iz stanja u kojem se nalazi.


Čelnici IDS-a, SDP-a, HSU-a i HNS-a iza zatvorenih vrata u rovinjskom Multimedijalnom centru vodili su konstruktivan dijalog otprilike sat i pol vremena, no kako veli Milanović, vlašću i njezinim lutanjima se nisu bavili.

'Kriza koja potresa svijet je teža nego što se mislilo. Hrvatska sa svojim potencijalima može mnogo, no vidimo da SAD i Europa teško rješavaju probleme u kojima su se našli. To je realnost u kojoj živimo. Hrvatska je uvijek bila uspješna kad je bila otvorena prema svijetu, kad je bila otvorena idejama, ljudima, kapitalu', kaže Milanović.

'Vlada je prije nekoliko tjedana govorila o proračunskim projekcijama za godinu, dvije unaprijed, koje su bazirane na stopama rasta koje ova vlada nije uspjela ostvariti', napominje Milanović, dodajući kako da bi servisirala dugove i da bi se prestala zaduživati na ovako nepovoljan način, Hrvatska treba veći rast.

U pogledu spora između predsjednika Josipovića i premijerke Kosor oko imenovanja ambasadora, Milanović smatra da je predsjednik u pravu, odnosno da se točno zna što kaže Ustav i zakoni, a dodaje i da diplomacija na ambasadorskim mjestima mora biti profesionalna, no neke diplomatske lokacije, iako u manjem broju, prema Milanoviću su 'produžena ruka HDZ-a'. 'Još prije tjedan dana pozvao sam da se u predizborno vrijeme ne ide u imenovanje i promaknuće još dvadeset ljudi', napomenuo je Milanović, odgovarajući na novinarska pitanja.

Na pitanje postoji li raskol u SDP-u, s obzirom na Linićevu izjavu da, ako koalicija pobjedi, premijer ne bi trebao biti ujedno i predsjednik stranke, Milanović je odgovorio da je SDP stranka u kojoj se slobodno misli i govori, a to je Linićev poznati stari stav.

Na pitanje da komentira izvanrednu konferenciju za novinare koju je danas u Zagrebu sazvala predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, a na kojoj je napala Slavka Linića i SDP Zoran Milanović je upitao 'zar je stvarno to rekla', a potom je kazao kako se premijerka služi istim sredstvima kao i Sanader.

'Laže kao i njezin prethodnik, lažima se može služiti neko vrijeme, ali ne do kraja. Vjerujem da je ljudi pažljivo slušaju', kratko je komentirao Milanović.