'SKRBI ZA HRVATE'

Milanović ide na turneju po BiH: Od Sarajeva do Jajca

29.11.2014 u 11:27

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović prva dva dana idućeg tjedna boravit će u radnom posjetu Bosni i Hercegovini tijekom kojeg će, uz Sarajevo, posjetiti još šest gradova srednje Bosne nastanjenih Hrvatima, doznaje se od izvora u Vladi

Premijer Milanović dosad je u više navrata boravio u radnim posjetama BiH, obišavši područja na kojima žive Hrvati i koje Hrvatska pomaže na razne načine, a predstojeći odlazak najopsežniji je dosad s obzirom na to koliko će gradova obići.

Milanović će u ponedjeljak, 1. prosinca, posjetiti Sarajevo, Vareš, Kreševo, Novu Bilu i Vitez, a dan poslije Žepče i Jajce

U Banskim dvorima naglašavaju da je skrb o Hrvatima u BiH iznimno važna i Vladi i premijeru osobno, a Milanović će obići područja na kojima je Hrvatska raznim programima financirala kulturne, zdravstvene i obrazovne projekte.

Posjet BiH Milanović započinje radnim sastankom s predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom, nakon kojeg ide u sarajevsko naselje Stup u kojem se na poticaj Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva gradi studentski dom.

Dom je većim dijelom uređen i u funkciji, a u njegovu izgradnju i opremanje ukupno je do sada uloženo 4,5 milijuna eura. Hrvatska je od 2012. do danas u nekoliko navrata za njegovu izgradnju i opremanje donirala ukupno 4,1 milijun kuna, a u tijeku je još jedan javni natječaj za projekt vrijedan 750 tisuća kuna.

Milanović će se tom prigodom sastati s nadbiskupom vrhbosanskim, kardinalom Vinkom Puljićem, i pomoćnim biskupom vrhbosanskim, monsinjorom Perom Sudarom, te obići studentski dom i razgovarati sa studentima.

Posjet BiH Milanović nastavlja odlaskom u Vareš gdje će se sastati s čelnicima općine te obići župu i staru crkvu Svetog Mihovila, najstariju sačuvanu katoličku crkvu u zemlji, a poslije ide u Kreševo na sastanak s čelnicima općine.

U Novoj Biloj će posjetiti bolnicu 'Dr. fra Mato Nikolić', jednu od najvažnijih takvih ustanova u srednjoj Bosni, za čiju je izgradnju i opremu Hrvatska do sada uložila više od 100 milijuna kuna, a ove godine predviđeno je ulaganje od još 900 tisuća kuna. Sastat će i s političkim liderima Hrvata iz Županije Središnje Bosne.

Program u ponedjeljak Milanović završava posjetom Vitezu i susretom s lokalnim dužnosnicima i gospodarstvenicima.

U utorak će Milanović posjetiti Žepče, sastati se s čelnicima općine i obići jednu školu, a na kraju radnog posjeta BiH odlazi u Jajce gdje će također razgovarati s lokalnim čelnicima i posjetiti franjevački samostan Svetog Luke.