O NADZORNIM ODBORIMA

Milanović dao svoje tumačenje sukoba interesa

18.04.2013 u 11:48

Bionic
Reading

Na kraju sjednice Vlade premijer Zoran Milanović osvrnuo se i na rad Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, rekavši kako to tijelo 'nema druge nego striktno provoditi zakon'. 'Jedan broj ljudi na lokalnoj razini, pa i zamjenici ministara, formalno su prekršili zakon jer su članovi tri nadzorna odbora, a smiju biti u dva. To je zakonom zabranjeno, ali nije sukob interesa', rekao je Milanović

Podsjetio je da, sukladno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, 'Povjerenstvo nema druge nego da odgovornima odredi globu, odnosno kaznu'.

'Trebamo dobro pročešljati ima li slučajeva za koje ne znamo, a koji nisu namjerni, nego su naprosto neusklađeni sa zakonom. Takvima će Povjerenstvo određivati kazne od nekoliko tisuća kuna, no to nema veze sa stvarnim sukobom interesa, nego je zakon postavio kriterije kakve je postavio i o njima ćemo razgovarati', kaže Milanović.

Po njemu, 'nije sukob interesa ako je netko član dva ili tri nadzorna odbora u javnom sektoru'. 'Ako tako piše u zakonu, zbog toga ćemo svi ulaziti u škarice Povjerenstva koje je u neugodnoj poziciji striktno provoditi taj zakon. Stvarni sukob interesa je nešto drugo', smatra Milanović.

'Još jednom upozoravam i članove Vlade, resore i dužnosnike da sve pročešljaju kako bi provjerili ima li pomoćnika ministara i gradonačelnika koji su članovi nekih nadzornih odbora u kojima, po striktnom tumačenju Zakona o sprečavanju sukoba interesa, ne bi smjeli biti', pojasnio je.

'Je li to dobar zakon – to nije pitanje, no dok je takav, Povjerenstvo će ga provoditi', zaključio je Zoran Milanović.