Ilić i Cruickshank

Milanović čestitao braniteljima koji su preveslali Atlantik

23.04.2022 u 09:45

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović čestitao je u subotu Werneru Iliću i Martinu Cruickshanku,braniteljima i umirovljenim časnicima HV-a koji su preveslali Atlantik od Kanarskih otoka do Barbadosa slaveći tako 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske.

U 83 dana putovanja Atlantikom pokazali ste odvažnost, hrabrost i nesalomljiv duh, te časne ljudske osobine kojima ste se već dokazali u Domovinskom ratu, istaknuo je hrvatski predsjednik.

Ne samo da ste tako ostvarili svoj cilj koji ste mi najavili kada smo se susreli prije vašeg putovanja, nego ste uvrstili Hrvatsku među tek 30ak zemalja koje imaju hrabre ljude poput vas, spremne za takav pothvat. Hrvatska je ponosna na vas jer ste svijetu pokazali snagu hrvatskog domoljublja i veličinu naše pomorske tradicije, stoji u čestitki.

Projektom "Veslom preko Atlantskog oceana“, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Werner i Cruckshank su Hrvatsku uvrstili u ligu zemalja prekooceanskih veslača, u kojoj je uz Hrvatsku, još samo 31 zemlja. Svojom plovidbom u ekološki potpuno prihvatljivom čamcu "Fenix", dodatno opremljenom desalinizatorom koji se napaja isključivo solarnom energijom, dvojica dragovoljaca Domovinskog rata odala su počast domovini, ali i osvijestili javnost o važnosti zaštite prirodnih resursa, posebice oceana i mora.

Svoj su pothvat prigodno počeli 15. siječnja 2022., na dan kada je prije 30 godina međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku, a završili su ga upravo na Dan planeta Zemlje.