PROTOKOL TAJAN

Milanović: Bit ću u Koloni sjećanja. Bit će kako bude

Bionic
Reading

Teku pripreme za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Vlada taji protokol, a mediji pišu kako će ga ministri dobiti tek u utorak ujutro, u automobilima na putu prema Vukovaru. Kolona sjećanja trebala bi krenuti ispred Vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja

Hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je u razgovoru za riječki Novi list da namjerava biti u Koloni sjećanja jer je hodanje u toj koloni njezin smisao.

'Smisao Kolone sjećanja je hodanje u toj koloni, a ne protokol kao takav. Zato namjeravam biti u koloni', istaknuo je Milanović.

Na pitanje je li spreman, ako ga se opet bude blokiralo, prohodati do groblja i na samom začelju, kad Kolona već prođe, odgovorio je da o tome uopće nije razmišljao. 'Bit će kako bude', dometnuo je.

'Kao predsjednik Vlade spreman sam na sve', odgovorio je Milanović na pitanje bi li mu zasmetalo da ga u Vukovaru izvižde ili mu ružno skandiraju.

Premijer je još jednom pozvao branitelje koji od 20. listopada prosvjeduju ispred Ministarstva obrane da se vrate svojim obiteljima. Istaknuo je da bi prosvjednike uvijek primio u svojem uredu.

Pojačano policijsko osiguranje

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (HDZ) rekao je da neće biti promjene službenog protokola. On ne očekuje nikakve eskalacije iako je pojačano policijsko osiguranje.

'Gdje će tko stajati u Koloni sjećanja i oko bolnice to zaista nije bitno... Dvorište bolnice samo po sebi je malo da bi primilo veći broj ljudi, tamo obično stane protokol i možda do tisuću ljudi sa strane, a kad će se tko uključiti u kolonu, na kojem mjestu, to je manje bitno. Bitan je cilj, bitno je ono zašto smo se okupili u Vukovaru i, na kraju krajeva, bitno je Memorijalno groblje gdje ćemo svi skupa odati počast poginulima za Hrvatsku', poručio je Penava.

Penava je, međutim, prozvao predsjednika Republike Ivu Josipovića i ministra branitelja Predraga Matića da Vukovar grubo koriste u promidžbene svrhe uoči predstojećih predsjedničkih izbora.

'Imaju obraza reći da će grad Vukovar biti odgovran za sve što se ima dogoditi 18. studenoga', objasnio je Penava.

SDP: Žalosno je što Penava i dalje podržava Josića

Vukovarski SDP žalosnim pak smatra to što Penava i dalje podržava Stožer i njegova predsjednika Tomislava Josića, iako su im, ističu, i sami branitelji i velika većina udruga okrenuli leđa.

'Još jednom pozivamo sve sudionike Kolone sjećanja da osobne, političke, svjetonazorske i ostale podjele ostavimo ovih dana sa strane. Da ne vodimo jeftinu politiku, nego da se poklonimo žrtvama Vukovara, jer one to zaslužuju', kažu u vukovarskom SDP-u.

Nakon što je Josić poručio kako će u Koloni sjećanja u Vukovaru biti prisutna i 'peta kolona', misleći na Vladu i njezino ustrajanje na postavljanje dvojezičnih natpisa u gradu, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Zdravko Komšić ocijenio je da Stožer nije ispunio povijesnu zadaću radi koje je i osnovan. Kazao je i kako je Stožer izgubio potporu većine braniteljskih udruga i Hrvata u Vukovaru, zbog čega bi trebao biti raspušten.