KOSORICA ZADRŽAVA POLA MILIJUNA BIRAČA

'Mijenjamo Ustav da bismo zaštitili branitelje i njihovu djecu'

Branko Bačić i Jadranka Kosor

Branko Bačić i Jadranka Kosor

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar / CROPIX

Vlada je na današnjoj sjednici u Sabor uputila izmjene Zakona o poljoprivrednim zemljištima, nacrt konačnog Zakona o socijalnoj skrbi, pokrenula je i inicijativu da se Zakon o braniteljima podigne na razinu ustavnog zakona kako bi se branitelji i njihova djeca još snažnije zaštitili

Branitelji su premijerki prošle subote klicali: 'Jaco odlazi!', a ona ih danas nastoji očito vratiti na svoju stranu izmjenom preambule Ustava RH i podizanjem Zakona o hrvatskim braniteljima na ustavnu razinu.

Podsjetimo, u tajnom registru branitelja nalazi se pola milijuna građana. 'Tu su inicijativu podnijele udruge Domovinskog rata i Vlada tu inicijativu prihvaća jer smatramo da je to opravdan zahtjev, pogotovo jer je 2011. godina - godina obilježavanja neovisnosti, a bez branitelja ne bismo danas uživali u slobodi.

Smatram da će Sabor ovaj zakon prihvatiti jer njime se posebno štite djeca branitelja. Vjerujemo da će se onda sve odredbe dosljedno i provoditi. Naime, u postojećem zakonu ima odredbi koje se odnose na zapošljavanje djece poginulih branitelja koje se, primjerice, ne poštuju uvijek', rekla je Kosor.

Podsjetimo, u posljednjoj izmjeni Ustava prije gotovo godinu dana branitelji su uvedeni u preambulu kao posebna kategorija, a ovom inicijativom želi se i njihova prava posebno navesti u Ustavu.

Vlada je podnijela drugo izvješće o ispunjavanju mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava, slijedom Privremenog izvješća EK od 2. ožujka. Premijerka Kosor tvrdi da Vlada ispunjava sva dogovorena mjerila i da izvješće pokazuje koliko smo koraka naprijed. U svibnju se očekuje novo izvješće, a danas se očekuje izvješće Poglavlja 33 – Financije. 'Za to poglavlje nam je ostao još samo datum za zatvaranje poglavlja', rekla je Kosor.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da će Ministarstvo nastaviti ispunjavati zadani plan i kako ne sumnja da će sve ispuniti u roku. Glavni pregovarač Vladimir Drobnjak rekao je da je iz razgovora u Bruxellesu sa svim diplomatima mogao zaključiti da je prvo izvješće za Hrvatsku dobilo 'uistinu visoke ocjene'

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer podnio je godišnje izvješće i rekao da je Savjet radio na kontroli udruga kojima se daju prilično veliki novčani iznosi te da je zbog 'nenamjenskog trošenja sredstava osam udruga skinuto s platne liste, a 32 udruge moraju dopuniti svoja izvješća, inače će i one biti skinute s liste'.

VLADA TRAŽI STATUS PRIJATELJA HAŠKOG SUDA

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlade dana je suglasnost ministru pravosuđa za podnošenje pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju Zahtjeva za pristup sudu u svojstvu prijatelja suda u predmetu protiv Gotovine, Čermaka i Markača, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

Također, priopćeno je i da je prihvaćeno je Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama RH za 2010. s Izvješćem o stanju obrambenih priprema za 2010. godinu. Donesena je Odluka o donaciji oružja Afganistanu za potrebe opremanja afganistanskih snaga sigurnosti. U svrhu potpore napora međunarodne zajednice u uspostavi i izgradnji mira i stabilnosti u Afganistanu, Hrvatska donira Afganistanu 15.000 komada pušaka i 300 komada netrzajnih topova za potrebe opremanja afganistanskih snaga sigurnosti.

Vlada je donijela i Prijedlog odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji NATO-a na Kosovu (KFOR), a prihvatila je i izvješće o napretku u provedbi Akcijskog plana za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma, za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2010. U navedenom razdoblju Ured za sprječavanje pranja novca, kao financijsko-obavještajna jedinica, otvorio je 129 predmeta u kojima su analitički obrađene sumnjive transakcije, zaprimljene od banaka i drugih obveznika, s ciljem otkrivanja pranja novca i financiranja terorizma. Nakon analitičke obrade sumnjivih transakcija, Ured je u 74 slučaja ocijenio da postoji određena sumnja na pranje novca i financiranje terorizma, te je iste proslijedio nadležnim državnim tijelima na daljnje postupanje i procesuiranje, od toga 70 slučajeva sa sumnjom na pranje novca i 4 slučaja sa sumnjom na financiranje terorizma. Ured je u okviru Izvješća analitički obradio ukupno 921 transakcija vezanih za 360 sudionika, od toga 247 fizičkih osoba i 113 pravnih osoba

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi