POGREŠNO PREVEDENO

Mihajlović nije kupovao oružje u ratu

20.03.2013 u 21:26

Bionic
Reading

Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević je zatražila da DORH privede i ispita izbornika srpske nogometne reprezentacije Sinišu Mihajlovića koji je u intervju talijanskoj Gazzetti dello sport navodno priznao da je kupovao oružje srpskim pobunjenicim tijekom rata u Hrvatskoj početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Mihajlović bi u Zagreb trebao stići sa srpskom reprezentacijom koja u petak protiv Hrvatske na Maksimiru igra kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014. godine

'Sporni' intervju je srpski izbornik dao za talijansku 'Gazzettu dello sport', u kojem je otvoreno govorio o svim temama, uključujući i osobni doživljaj rata u Hrvatskoj. 'Tijekom rata nisam kupovao oružje, nego lijekove, odjeću i hranu. U Novom Sadu sam zbog toga proglašen za počasnog građanina', izjava je Siniše Mihajlovića, koju je manji dio i srpske i hrvatske javne scene, iz njima znanih razloga, okrenuo naglavačke i napravio pometnju, pišu Večernje novosti.  Talijanski novinar Tancredi Palmeri ta tportal je objasnio da je rečenica slučajno ili namjerno krivo interpretirana. Mihajlović, naime, kaže:

Durante il conflitto io non compravo armi, ma medicine, abiti, cibo.
Dakle, rekao je da NIJE kupovao oružje, nego lijekove, hranu i odjeću.
Originalni tekst se nalazi na linku.

Mihajlović se tako osvrnuo i na vrijeme rata.

'Svi ratovi su užasni, ali ovaj u kojem smo bili je najgori. Ubijali su se ljudi koji su odrasli zajedno. Gledao sam razorene obitelji, gradove. Moj najbolji prijatelj iz djetinjstva je srušio moju kuću. Kada su mi roditelji iz Vukovara pobjegli za Beograd, moj ujak je nazvao majku (Hrvaticu) i pitao je zašto je pobjegla i rekao: 'Trebali ste ostati i da ubiju srpsku svinju, tvog muža'.

Na kraju te priče spominje i Arkana.

'Arkan je zarobio mog ujaka, a ja sam mu spasio život. Arkan je bio moj prijatelj još iz vremena kada sam bio u Crvenoj zvezdi. Ja sam igrao, a on je bio vođa navijača. Branio je Srbe od Hrvata i bio je naš junak. Nemojte me pogrešno shvatiti, ne poričem da je činio zločine, ali u ratu nema dobrih i loših momaka, nema crnog i bijelog, dominira samo crvena boja krvi', objasnio je Mihajlović.