ceuta

Migranti pokušali plivajući ući iz Maroka u španjolsku enklavu na sjeveru Afrike

18.05.2021 u 12:07

Bionic
Reading

Oko 6.000 ilegalnih emigranata iz Maroka ušlo je u Španjolsku plivajući morem pored graničnog prijelaza u enklavi Ceuti a zasad je vraćeno njih 1.500, izvijestile su španjolske vlasti u utorak

Španjolska vojska izašla je na granicu i četiri oklopna vozila parkirala na pješčanoj plaži uz žičanu ogradu koja dijeli dvije zemlje, pokazuju snimke španjolske javne televizije TVE. Deseci mladih emigranata i dalje plivanjem pokušavaju ući na područuje Ceute a čamci španjolske Civilne garde nastoje ih odvratiti.

Ceuta, španjolski grad na sjeveru Afrike, mjesto je čestih pokušaja ilegalnih ulazaka no ovaj masovni ulazak španjolski mediji pripisuju namjernom puštanju od strane marokanske policije jer se u španjolskoj bolnici nalazi bolesni vođa Frente Polisaria, pokreta koji traži neovisnost Zapadne Sahare od Maroka.

Španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha Gónzalez Laya poručila je kako ovaj masovni ulazak migranata "nije plod neslaganja" s Marokom. Premijer Pedro Sánchez odustao je u utorak od puta u Pariz zbog situacije u Ceuti.