SEDAM JOŠ NA REMONTU

MIG-ovi 21 polako kapaju iz Ukrajine, stigla još tri

08.05.2014 u 09:18

Bionic
Reading

Nakon što su sredinom travnja u dijelovima stigla prva dva od ukupno 12 MIG-ova 21 koji su bili na remontu u Ukrajini, u Hrvatsku su stigla još tri zrakoplova

U ukrajinskoj Odesi još uvijek je sedam hrvatskih MIG-ova koje je MORH poslao na remont. Inače, u Ukrajini je sve u znaku referenduma o odcjepljenju na istoku zemlje najavljenog za ovaj vikend. Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na odgodu referenduma, a o tome će proruski prosvjednici raspravljati danas.


Podsjetimo, sredinom travnja u 91. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a na Plesu završen je istovar iz kamiona prvih dvaju MIG-ova 21 BIS koji su stigli iz Ukrajine u Hrvatsku. Nakon toga je uslijedio postupak njihova sastavljanja koji obavljaju ukrajinski stručni tim, sastavljen od 11 inženjera i tehničara, uz pomoć zrakoplovno tehničkog osoblja 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.

Za sastavljanje svakog aviona i provjere na zemlji potrebno je do tjedan dana, nakon čega se provodi završni pregled u trajanju od minimalno jednog dana. Po završetku pregleda zrakoplova na zemlji, u koji je uključen i pregled dokumentacije, započinje se završnim testiranjima u zraku, koja se sastoje od minimalno dva do tri probna leta.

Nakon uspješnih završnih testiranja u zraku, slijedi i završni prijem zrakoplova od isporučitelja i njegova primopredaja HRZ-u i PZO-u na operativnu uporabu.