OBITELJSKA KARTA

Michelle Obama 'duboko vjeruje' u suprugovu viziju SAD-a

05.09.2012 u 09:31

Bionic
Reading

Američka prva dama Michelle Obama strastvenim je govorom zatvorila prvi dan nacionalne demokratske konvencije u Charlotteu u utorak i pozvala birače da njezina supruga podrže u još jednom mandatu, javljaju svjetski mediji.

"Promjene su teške, promjene su spore i nikada se ne ostvaruju odjednom. Ali uspjet ćemo, uvijek uspijemo", kazala je Michelle Obama, čiji se suprug nalazi po anketama u mrtvoj trci s republikancem Mittom Romneyjem, ali se očekuje da će mu održavanje konvencije dati zamah među biračima.

Popularna prva dama bila je najveća zvijezda prvog dana nacionalne demokratske konvencije u Charlotteu u Sjevernoj Karolini. Kazala je da "duboko vjeruje" u viziju Sjedinjenih Država kakvu ima njezin suprug.

U govoru koji su često oduševljenim povicima prekidali okupljeni na konvenciji prisjetila se detalja iz njihova 23-godišnjeg zajedničkog života. "Isti je. Bijela kuća ga nije promijenila, isti je čovjek u kojeg sam se zaljubila".

"Barack i ja smo oboje odrasli u obitelji koji nisu imale mnogo u materijalnom smislu, ali koje su nam dale nešto mnogo vrednije - bezuvjetnu ljubav, neizmjernu žrtvu i prigodu da se uzdignemo do mjesta kakva za sebe nikada nisu sanjali", poručila je okupljenima.

"Kao predsjednik, Barack dobiva razne savjete od raznih ljudi, ali na kraju dana, kada treba donijeti odluku, kao predsjednik, sve što ga vodi su njegove vrijednosti, njegova vizija i iskustvo koje ima", kazala je. "Za njega, uspjeh nije u novcu, uspjeh je kada napravite razliku u životima ljudi", rekla je Obama u mogućoj aluziji na prošlost multimilijardera Romneyja.

"Moramo još jednom stati zajedno iza čovjeka kojem smo povjerili da ovu veliku zemlju vodi naprijed, mome suprugu, našem predsjedniku Baracku Obami", zaključila je.

Drugi veliki trenutak prvog dana demokratske konvencije bila je video posveta pokojnom "senatskom lavu" Tedu Kennedyju, koji je nakon 47 godina služenja u Senatu preminuo prije tri godine. Sjećanje na njega također je izazvalo ovacije okupljenih u dvorani u Charlotteu.

Glavni govornik drugog dana konvencije bit će bivši predsjednik Bill Clinton, a u četvrtak će demokrati konvenciju preseliti na otvoreno, na stadion koji može primiti 74 tisuće gledatelja, kada će predsjednik Obama službeno prihvatiti nominaciju svoje stranke za još jedan mandat.