HND O PROGRAMSKOM VIJEĆU HRT-a

'Mi tobože predlažemo, a oni tobože biraju'

17.02.2011 u 08:45

Bionic
Reading

U povodu odluke saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije o sastavu Programskog vijeća HRT-a koja se očekuje na današnjem sastanku, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) želi istaknuti da nije imalo i da nema nikakvog smisla javno pozivati institucije i udruge civilnog društva da predlažu svoje kandidate za Programsko vijeće kad članove Programskog vijeća ionako biraju političari, saborski zastupnici – samo i jedino po svom ukusu

Zašto stvarati lažnu sliku o tobožnjem nepolitičkom ili građanskom utjecaju na Hrvatsku radio-televiziju kad su predstavnici institucija i udruga civilnog društva – i po Zakonu o HRT-u ali i u stvarnoj praksi – dovedeni u situaciju da se pretvaraju da predlažu tobožnje kandidate, a političari se pretvaraju da su im ti kandidati tobože predloženi pa ih tobože po tom prijedlogu oni biraju, pita Hrvatsko novinarsko društvo.

Istina je, ističe HND, da političari izaberu kandidate i prije natječaja, a onda institucije i udruge služe samo kao zakonsko pokriće.

Novinarsko društvo napominje da izuzetno poštuje sve istaknute kandidate o kojima će očito - kako stvari stoje – danas biti donesen konačni prijedlog o ulasku u Programsko vijeće HRT-a.

HND je cijelo vrijeme procedure donošenja novog Zakona o HRT-u predlagao da članove Programskog vijeća HRT-a hrvatske institucije i udruge biraju izravno umjesto da se oni biraju u Saboru. 'Ovo sada je samo nekakvo glumatanje građanskog utjecaja na HRT pa bi bilo bolje da se Zakon opet mijenja i da se izričito kaže da članove Programskog vijeća i kandidiraju i biraju političari. To bi uštedjelo dragocjeno vrijeme i nama i njima', zaključuje se u priopćenju HND, koje potpisuje njegov predsjednik Zdenko Duka.