GRABAR KITAROVIĆ U MOSTARU

'Mi smo za federalizaciju BiH, a ne treći entitet'

15.12.2014 u 22:44

Bionic
Reading

Kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je u ponedjeljak u Mostaru da će Hrvatska snažno podupirati inicijative hrvatskih stranaka iz BiH koje se temelje na federalizaciji zemlje, a ne stvaranju trećeg entiteta

'Mislim kako je u pitanju više unutarnje uređenje što se tiče broja federalnih jedinica, a ne nekog trećeg entiteta', rekla je Grabar-Kitarović, odgovarajući na novinarski upit što misli o preustroju BiH i stvaranju trećeg entiteta, prije središnjeg predizbornog skupa u BiH koji je održan u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Pojasnila ja da će kao predsjednica Hrvatske podupirati hrvatski narod u BiH oko ostvarenja jednakopravnosti, pojašnjavajući međutim da to ne znači miješanje u unutarnje stvari BiH.
'Vrijeme je da ovdje u BiH konačno budete jednakopravni s druga dva naroda. To će biti jedna od mojih temeljnih zadaća', rekla je na predizbornom skupu u potpuno ispunjenoj dvorani u Mostaru.


Pritom je pojasnila kako su Hrvati iz BiH dio jednoga jedinstvenog naroda, te se zauzela za što brže uklanjanje granica između Hrvata iz dviju država s ulaskom BiH u Europsku uniju. 'Članstvo u EU je napose na korist hrvatskog naroda u BiH. To se neće dogoditi dok Hrvati ne budu jednakopravni na cijelom teritoriju BiH', pojasnila je.

Kolinda Grabar-Kitarović najavila je i da će se zauzimati za prava pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane u BiH. 'Hrvatska se branila u Vukovaru, Kninu ... ali i ovdje u Mostaru, Vitezu i to se mora priznati', dodala je.

Predsjednička kandidatkinja snažno je kritizirala vladu Zorana Milanovića tvrdeći da zemlju vodi u propast, te je zamjerila aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću da podupire ovakvu vladu za koju 90 posto Hrvata misli da zemlju vodi u krivom smjeru.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a u Mostaru je prije predizbornog skupa položila vijenac i zapalila svijeću ispred središnjeg spomen obilježja poginulim braniteljima u središtu grada. Tijekom dana u Kupresu je također sudjelovala na predizbornom skupu, u Vitezu se sastala s gospodarstvenicima s područja Srednje-bosanske i Zeničko-dobojske županije, a u Kiseljaku je građanima predstavila svoj predizborni program.

'Mi smo jedan narod u dvije države. Ja i moja obitelj redoviti smo posjetitelji skijališta na Kupresu koje smatram najmodernijim europskim skijalištem', kazala je predsjednička kandidatkinja HDZ-a, prenosi portal Poskok.info