POBJEDNICI IZBORA HND-A

Mesić u moru - najbolja novinska fotografija

14.05.2009 u 15:47

Bionic
Reading

Nagrade u pet kategorija, među kojima i za fotografiju godine, dodijeljene su danas autorima na svečanosti u Novinarskom domu. Pobjednička fotografija snimljena ispod mora dok se Mesić kupa izabrana je iz kategorije 'svakodnevni život' uz objašnjenje da je riječ o pravom osvježenju u hrvatskoj novinskoj fotografiji. 'Neuobičajena, duhovita i definitivno neprotokolarna situacija koju je fotoreporter zabilježio prikazuje šefa države kao običnoga građanina.'

U kategoriji 'događaj' pobijedio je Duško Marušić, fotoreporter Večernjeg lista iz Pule, za fotografiju turskog tankera 'UND Adriyatik' u plamenu u veljači u blizini istarske obale. Pobjednik u kategoriji 'reportaža/kolekcija' je Željko Lukunić, fotoreporter 24 sata, za reportažu o dolasku američkog predsjednika Georgea Busha u Zagreb i strogom osiguranju.

Dobitnici nagrada

 



Fotoreporter tjednika Gloria Matko Stanković nagrađen je u dvjema kategorijama - u kategoriji 'portret, kultura i umjetnost' za portret američkoga glumca Kevina Spaceya tijekom posjeta Dubrovniku i u kategoriji 'sport' za fotografiju hrvatskih plivača Draganje i Kožulja u zajedničkim pripremama s plivačima iz drugih zemalja za Olimpijske igre u Pekingu.

Projekt 'Hrvatska novinska fotografija', u sklopu kojeg se raspisuje natječaj za izbor najboljih fotografija, organizira Zbor fotoreportera HND-a šestu godinu zaredom. Nagrada za pobjedničke fotografije po kategorijama iznosi 7500 kuna

Najbolje od 1005 prijavljenih fotografija iz 15 tiskanih medija, četiri fotoagencije i jednog internetskog portala birao je međunarodni ocjenjivački sud. Izbor od 120 prijavljenih fotografija bit će uskoro prikazan na tradicionalnoj putujućoj izložbi po više hrvatskih gradova koju će pratiti i fotomonografija.