GENERALNO ČIŠĆENJE

Mesić protiv vjerskih simbola u državnim institucijama

13.08.2009 u 19:02

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić započeo je pravi rat s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj i najavio je inicijativu izbacivanja križeva iz vojarni, policijskih postaja i drugih državnih institucija. Raspela, kako je rekao, mogu biti samo u kapelicama

ZAGREB - 'Ne mogu u vojsci, u kojoj su i židovi i muslimani i katolici i protestanti i ateisti, biti javno izvješeni samo simboli jedne crkvene zajednice', rekao je predsjednik Mesić u intervjuu Hrvatskom radiju, koji je dao s Hvara gdje je na odmoru, dok je u pozadini dominiralo cvrčanje cvrčaka, prenosi Večernji list.

Rebić: Mesić poput Staljina!

Teolog Adalbert Rebić šokirao se izjavom predsjednika Mesića. 'Po meni je to vrlo opasan čin. Sličilo bi to na Staljina i njegovepoteze. Križ nije samo vjerski simbol, nego i simbol zapadne kulture.Križ oko vrata nose mnogi ljudi, čak i oni koji nisu dobri vjernici,jer im se to sviđa. Dirati u križ je opasno, pogotovo kod nas i u ovojsituaciji sada', rekao je Rebić za Večernji list, naglasivši da je 'slobodakriža' kod nas jedna od tekovina Domovinskog rata. 'Naši branitelji sus krunicama i križem išli u rat i izvojevali ga. Kako zapovjednik tevojske sada može bacati križ', pita se Rebić i dodaje da u RH imasamo jedan posto onih 'kojima smeta križ'. Nije naveo u kojem je istraživanju naišao na taj podatak.

'Vjerski simboli mogu biti samo u kapelama i kada su vjerske ceremonije. Vjerskim simbolima nema mjesta ne samo u vojsci, nego ni u kakvim državnim ustanovama, a mnoge općine drže te simbole. Crkva bi sama trebala reći da se to u laičkoj državi ne može. Vjerskih simbola ne bi trebalo biti u vojnim, policijskim i državnim objektima, gdje može biti grb i eventualno zastava. U euforičnoj situaciji na to se nije posebno gledalo, ali to treba provesti jer smo pravna država', rekao je Mesić.

On tvrdi da nije u sukobu s Crkvom, nego pojedincima u njoj.

'Ne radi se o Crkvi kao takvoj, nego o pojedincima u Crkvi i zbog toga bi bilo dobro da Crkva po svim ovim pitanjima zauzme jednistveni stav i to će joj pomoći da svoje poslanje do kraja izvršava i da se ne sukobljava s mehanizmima laičke države', rekao je Mesić, dodajući da se Crkva mora ograditi kada se na nekoj zgradi nacrta slovo U i u njega stavi križ.

'Nisam ni sa kim u sukobu, imam dosta političkih protivnika i to je dobro. Napadaju me ustašoidi i četnici, želeći me smjestiti pred Haaški sud. To je dokaz da sam na pravom putu. S Crkvom nisam u sukobu, nego sam prigovorio da u službenom glasilu Zagrebačke nadbiskupije izlazi tvrdnja da je šef države veleizdajnik i da oni ostaju nijemi. Dopuštam da imaju pravo na mišljenje, ali nije u redu da se u crkvama organiziraju protesti. Svaki svećenik ima pravo na političko mišljenje i ja sam za to da se svećenik kandidira, uđe u Hrvatski sabor i tako iznosi svoja mišljenja, ali ne da se Crkva koristi za političku djelatnost koja nema veze s njenom vjerskom misijom', rekao je predsjednik Mesić.

Ravnatelju Glasa Koncila Nedjeljku Pintariću, koji mu je rekao da je na sporni komentar mogao reagirati pismom čitatelja, Mesić je poručio da je ravnatelj zaboravio reći da oni u Glasu Koncila nemaju običaj objavljivati pisma čitatelja i da to dosad nikome nije pošlo za rukom.

Predsjednik Mesić je rekao da Crkva zbog novca koji dobiva iz proračuna ima privilegiran položaj.

'Pogledajte koliko se crkvenih objekata gradi iz budžeta i kolika se ogromna sredstva troše, što sve crkva dobiva. Kao pravnik smatram da je nepotrebno bilo, na primjer, vraćati pavlinsku imovinu. Pavlinski red ukinuo je davno Josip II, koji nije bio ni socijalist ni komunist, nego austrougarski car koji im je uzeo imovinu i koja je prelazila iz jedne države u drugu, da bi došla do hrvatske države. To nisu učinili komunisti i to se nije Crkvi moglo ni vratiti. Ne ulazim pojedinačno u to o kojoj je imovini riječ, ali to crkva nije smjela prihvatiti jer je pavlinski red bio posebna pravna osoba i nije bio ukinut za vrijeme komunističkog režima', rekao je Mesić i dodao da je neke vojne objekte, poput onoga u kojemu je Katoličko sveučilište, Crkva dobila u povratu, a sada iznajmljuje.

'Zašto to država nje iznajmljivala? Postoji privilegiranost, premda to nitko neće javno priznati', rekao je Mesić.