HRVATSKO KULTURNO VIJEĆE

'Mesić pokazuje zluradu ignoranciju'

16.08.2009 u 20:57

Bionic
Reading

Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) drži da je hrvatski predsjednik izjavom o talibanizaciji Hrvatske neistinito i zlonamjerno prikazao djelovanje Crkve u Hrvata, koja ima pravo i dužnost izreći svoje mišljenje o svim pojavama društvenoga i političkog života, ocjenjujući ih prema etičkim kriterijima kojima su temelj kršćanske vrjednote.

"Upućujući Crkvu i njezine predstavnike da se natječu na izborima, predsjednik Mesić pokazuje zluradu ignoranciju, koja se teško može podvesti pod sirovu neduhovitost", kaže u priopćenju Hrvoje Hitrec, predsjednik HKV.

Navodeći kako je Crkva, naime, dobila izbore u hrvatskome narodu prije trinaest stoljeća i od tada do danas njezin nauk ima povjerenje Hrvata, Hitrec napominje kako hrvatski narod - možda više nego ijedan drugi, poradi burne i tragične prošlosti - znade značenje križa, te ga Hrvati i iz toga razloga štuju privatno i javno, kao i ostale kršćanske simbole.

"Svaki pokušaj nasilnoga progona križa iz javnih prostora, pa tako i ureda, škola i sudskih dvorana, vodio bi natrag u doba licemjerja i zabrana iz totalitarnog sustava", navodi se u priopćenju HKV-a.