PREDSJEDNIK JUGONOSTALGIČAR

Mesić odlikuje visoke partijske dužnosnike

Bionic
Reading

Predsjednik Stjepan Mesić u srijedu će uručiti 20-ak državnih odlikovanja nekadašnjim visokim dužnosnicima Komunističke partije Hrvatske

Redom hrvatskog pletera bit će odlikovani akademik Dušan Bilandžić, prof. Branko Caratan, Dragutin Dimitrović i prof. Anđelko Runjić. Posmrtno će odlikovanje dobiti Ivo Latin, Antun Milović i Celestin Sardelić. U obrazloženju se navodi da su oni predstavljali demokratsku i proreformističku struju unutar CK SKH.

Dušan Bilandžić obnašao je više političkih funkcija. Već od početka osamdesetih našao se na udaru unitarističko-centralističkih snaga zbog svoga protivljenja politici unitarnoga jugoslavenstva. Sredinom 80-ih razapeli su ga beogradski mediji kao skrivenog separatista i ustašu.

Domitrović je bio sekretar Predsjedništva CK SKH do prosinca 1988. godine. Ivo Latin je od 1984. bio predsjednik Sabora Republike Hrvatske, a 1988. postao je i predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske. Tu je funkciju obnašao sve do 1990, kad ju je, nakon prvih višestranačkih izbora, predao Franji Tuđmanu.

Celestin Sardelić bio je član nekadašnjeg predsjedništva CK SKH. Oštro se suprotstavljao agresivnoj politici Slobodana Miloševića i prvi je prekinuo famoznu hrvatsku šutnju.

Dr. Anđelko Runjić, kao posljednji predsjednik Sabora SR Hrvatske, predao je zakonodavnu vlast HDZ-u 30. svibnja 1990. godine nakon pobjede te stranke na prvim višestranačkim izborima. Upravo on je potpisao zakon kojim je u Hrvatskoj uvedeno višestranačje.

Antun Milović je 1986. godine izabran za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora SR Hrvatske, a dvije godine je predsjedavao Privrednom komorom Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija.