PAR NA ČELU EUROPE

Merkel započinje treći mandat posjetom Parizu

18.12.2013 u 07:34

Bionic
Reading

Kao što je bio slučaj 2005. i 2009, kancelarka Angela Merkel svoj će mandat započeti službenim posjetom Parizu, kod predsjednika Françoisa Hollandea, pred sastanak na vrhu europskih čelnika u Bruxellesu. S njom će u Pariz doći i ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier

Kako izvještava Le Figaro, Angela Merkel imat će odriješene ruke kao liderica Europe te će europska politika Njemačke i dalje bilježiti kontinuitet. Možda će doći do nešto bržeg uvođenja mjera rasta, no neće doći do važnijih promjena u fiskalnoj konsolidaciji i daljnjem provođenju mjera štednje. Stoga bi novi susret Hollandea i Merkel mogao prije svega ići u smjeru pronalaženja ravnoteže u njemačko-francuskom paru.

Iz Instituta za međunarodne i sigurnosne poslove (SWP) tvrde da Njemačka čeka da Francuska provede reforme s ciljem bolje ravnoteže između dvaju partnera. Naime, Njemačka je 2010. postala ključni igrač u eurozoni, bilo da se radi o pokretanju inicijativa bilo o njihovom blokiranju. 'No ako Nijemci zaista žele preuzeti inicijativu, to neće ići bez Francuske', tvrde iz Instituta. Budući da su i Merkel i Hollande na vlasti do 2017, bit će još mnogo prilika za uspostavljanje ravnoteže, zaključuje Le Figaro.

Elizejska palača
u službenim je najavama pred susret jako svečana i neodređena. Tako se posjet objašnjava kao snažna 'simbolička gesta', a zatim se navodi da 'čelnici imaju pred sobom više od tri godine' za djelovanje.

Poslovni dnevni list Les Echos smatra da dogovor Pariza i Berlina nije još sazreo oko budućnosti eurozone da bi se u nadolazećem periodu mogao predvidjeti kakav značajniji politički ili institucionalni iskorak. Iako iz Pariza blagonaklono gledaju na stvaranje bankovne unije, ne može se još govoriti o konsenzusu između najjačih aktera eurozone.