PRVI POSJET

Merkel u lipnju stiže u Sloveniju

19.03.2011 u 12:51

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetit će Sloveniju 17. lipnja ove godine, objavio je u subotu mariborski dnevni list 'Večer', a prenose i ostali slovenski mediji.

Informaciju i datum posjeta potvrdili su i u uredu premijera Boruta Pahora. Mediji ističu da njemačka kancelarka u prvi posjet dolazi nekoliko dana uoči dana slovenske državnosti koji se obilježava 25. lipnja, na dan proglašenja samostalnosti 1991. godine.


Kao tržište na koje slovenske kompanije godišnje izvezu robe i usluga u vrijednosti 3 milijarde eura Njemačka za Sloveniju predstavlja najvažniju trgovinsku partnericu. Njezin izlazak iz recesije u Sloveniji se zato vidi kao prilika za brži oporavak domaćih izvoznika koje je zbog smanjene potražnje na europskim tržištima kriza u zadnje dvije godine izuzetno pogodila.

Slovenski premijer Borut Pahor često ističe odlučnost ekonomske politike koju zastupa njemačka kancelarka i kao vlastitu inspiraciju za provođenje strukturnih reformi potrebnih da se Slovenija oporavi od posljedica ekonomske krize iz zadnjih godina.

Sloveniju je 25. lipnja 2001. godine posjetio tadašnji njemački kancelar Gerhard Schroeder, u povodu desete obljetnice državne samostalnosti. Tadašnjem slovenskom premijeru Janezu Drnovšeku izrazio je punu potporu uključenju Slovenije u Europsku uniju i NATO savez, što se dogodilo tri godine poslije toga. To je bio prvi posjet nekog šefa njemačke vlade Sloveniji, a od tada ih na tako visokoj razini nije bilo.