afrička turneja

Merkel u Abuji: Treba objasniti opasnosti ilegalne migracije

31.08.2018 u 17:55

Bionic
Reading

Stanovnicima afričkih zemalja koji planiraju odlazak trebale bi se jasno objasniti opasnosti koje sa sobom nose ilegalne migracije, kazala je u petak u Abuji njemačka kancelarka Angela Merkel, istaknuvši da 'većina rečenoga o Europi i Njemačkoj ne odgovara istini'

Merkel je posjetom Abuji i sastankom s nigerijskim predsjednikom Muhamedom Buharijem privela kraju trodnevnu turneju u zapadnoj Africi na kojoj je s čelnicima Senegala, Gane i Nigerije prvenstveno razgovarala o pitanju migracije.

Merkel je kazala da u Njemačkoj trenutno studira oko 1200 Nigerijaca te da bi taj broj mogao rasti, ali legalnim putem.

Buhari je kazao da se protivi "bilo kakvom obliku ilegalne imigracije" koja ljude izlaže opasnostima prelaska pustinje i Sredozemnog mora. Također je podsjetio da se oko 3000 Nigerijaca koji su zapeli u Libiji prije šest tjedana vratilo kućama.

U Njemačkoj boravi oko 8600 Nigerijaca kojima su odbijeni zahtjevi za azilom i koji čekaju na deportaciju, a više od 20.000 čeka presudu na žalbe zbog odbijanja zahtjeva za azilom.

  • +23
Angela Merkel Izvor: Profimedia / Autor: nn

Merkel i Buhari su također razgovarali i o sigurnosnoj situaciji jer je sjever zemlje već dugo izložen teroru islamističke skupine Boko Haram.

Proizvođač automobila Volkswagen potpisao je, tijekom Merkelina posjeta, pismo namjere o izgradnji postrojenja za sastavljanje vozila u zemlji čije se stanovništvo sve više povećava i trenutno broji 190 milijuna ljudi.