PROMATRAČI

Merkel s Putinom dogovorila slanje OESS-a u Ukrajinu

23.03.2014 u 20:58

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u nedjelju telefonom i izrazili zadovoljstvo postignutim dogovorom o slanju misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Ukrajinu, objavio je Kremlj

'Razgovarali su o stanju nastalom nakon ponovnog ujedinjenja Krima i Ruske Federacije', objavila je Putinova služba za odnose s javnošću. 'Što se tiče krize u Ukrajini obje strane izrazile su zadovoljstvo dogovorom o mandatu promatračke misije OESS-a', tvrdi isti izvor.

Njemačka strana još nije ništa objavila o ovom razgovoru.


Rusija se pridružila zemljama članicama Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), njih 56, u jednoglasnoj odluci o slanju šestomjesečne promatračke misije u Ukrajinu čiji će cilj biti 'diljem zemlje pokušati smanjiti napetosti i promicati mir, stabilnost i sigurnost', priopćio je u petak OESS.

No, u toj se odluci Krim, kojeg je Rusija anektirala, izrijekom ne navodi pa se ne zna da li će promatračima tamo uopće biti dozvoljen pristup i boravak. SAD je u izjavi upućenoj izvanrednom zasjedanju OESS-a istaknuo da je 'Krim u Ukrajini'.

Njemačka vlada odbacila je ranije rusko tumačenje da isključenje Krima iz mandata promatračke misije predstavlja prešutno priznanje OESS-a da Krim pripada Ruskoj Federaciji, navodi Reuters.