GLUHI TELEFONI

Merkel Putinu: Referendum o Krimu nezakonit

10.03.2014 u 09:01

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u nedjelju u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da je referendum planiran na Krimu 'protuzakonit', rekao je njezin glasnogovornik u priopćenju

'Kancelarka je istaknula njemačko stajalište da je referendum o Krimu planiran za 16. ožujka protuzakonit. Njegova provedba se kosi s ukrajinskim ustavom i s međunarodnim pravom', rekao je glasnogovornik Angele Merkel, Stetten Seibert

'Kancelarka je usto izrazila žaljenje što nije ostvaren nikakav napredak u formiranju međunarodne kontaktne skupine koja bi omogućila pronalaženje političkog rješenja za sukob u Ukrajini', kazao je Seibert dodavši: 'Istaknula je da se u vezi s time mora što prije postići opipljiv rezultat'.

Merkel je u nedjelju razgovarala telefonom i s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom s kojim se suglasila da se teritorijalna cjelovitost Ukrajine mora očuvati te s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u razgovoru s kojim je istaknula potrebu da se kriza riješi dijalogom.

U priopćenju u kojemu se osvrće na telefonski razgovor Merkel i Putina kao i na razgovor potonjeg s britanskim premijerom Davidom Cameronom, Kremlj ističe da je ruski predsjednik proruske vlasti na Krimu nazvao 'legitimnima'.

Ukrajina se nada da će 17. ili 21. ožujka potpisati politički dio ugovora o pridruživanju Europskoj uniji, rekao je u nedjelju privremeni ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Deščica

'Ugovor o političkom pridruživanju mogao bi se potpisati 17. ili 21. ožujka', rekao je Deščica u razgovoru za televizijsku mrežu 1+1.

Sastanak ministara vanjskih poslova treba se održati 17. ožujka. 21. ožujka je drugi dan summita predsjednika država i vlada EU-a.

Proruski parlament na Krimu planira 16. ožujka provesti referendum o pripojenju poluotoka Rusiji koji Kijev i Zapad smatraju nezakonitim.