VELIKA MAMA NJEMAČKE

Merkel na presici samouvjereno nije rekla ništa

19.07.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel održala je jutros press konferenciju prije ljetne pauze, na kojoj je skoro dva sata odgovara na pitanja novinara, većinom oko otkrića da američka tajna služba NSA sustavno i masovno špijunira njemačke građane

Iako je riječ bila o jednoj o najvažnijih presica koje je Angela Merkel imala u svojoj političkoj karijeri, pred okupljene novinare došla je potpuno opuštena i samouvjerena. Naime, Njemačku potresaju otkrića o američkom špijuniranju, zbog čega je Merkel pod naletom kritika medija, opozicije, ali i šire javnosti, što potvrđuje i najnovija anketa ARD-a, po kojoj je samo 22 posto građana zadovoljno ponašanjem njemačke vlade u ovoj međunarodnoj aferi. S druge strane, više od dvije trećine ispitanih smatra kako Merkel i njezin kabinet nisu obranili prava njemačkih građana te smatraju da vlada prilično mulja u cijeloj priči.

No ništa od toga nije uznemirilo 'teflon-kancelarku', inače najpopularniju političarku u državi, čiji CDU u anketama par mjeseci pred izbore dobiva više od 40 posto glasova. Merkel se nije uzbudila kad je dvije minute prije 10 sati izašla na rešetanje pred čak 250 novinara te je prvo predstavila svoj plan od osam točaka po kojemu će zaštiti privatnost Nijemaca od NSA. Nakon što je podsjetila da današnja Njemačka svoju slobodu treba zahvaliti Amerikancima, Britancima, Francuzima i Rusima, koji su porazili Hitlera, istaknula je kako 'Njemačka nije država u kojoj se nadgleda građane'.

Novinari su onda krenuli sa serijom pitanja oko špijuniranja NSA te umiješanosti njemačkih tajnih službu u cijeli skandal, na što je Merkel odgovorila citirajući Baracka Obamu, o tome kako nema ni potpune sigurnosti ni potpune slobode. 'Cilj ne opravdava sredstva. U Njemačkoj važe njemački zakoni i toga se svi moraju pridržavati', konstatirala je Merkel samouvjereno, iako njemački mediji već danima donose dokaze kako se tih zakona Amerikanci uopće ne pridržavaju.

Nekoliko puta su novinari, nakon što bi Merkel dala svoje isprazne odgovore, konstatirali kako im uopće nije odgovorila na pitanje, na što bi kancelarka tonom dobrohotne učiteljice konstatirala da je odgovorila, 'a druga je stvar sviđa li vam se odgovor ili ne'. Upitana je i što misli o postupcima Edwarda Snowdena, kojemu je Njemačka odbila dati azil. 'Nije mi se obratio za savjet', lakonski je konstatirala Merkel.

Usput je još jednom svoju vladu proglasila 'najboljom od ujedinjenja', a kada je upitana zašto odbija išta komentirati o napadima SPD-ovog kancelarskog kandidata Peera Steinbruecka, kojemu još nije ni ime u javnosti izgovorila, Merkel je dala dugi, filozofski odgovor o tome što je zapravo predizborna kampanja, još jednom ne spomenuvši svojeg protukandidata.

Sve u svemu, može se zaključiti da 250 novinara nije uspjelo skinuti pozlatu s Angele Merkel, koja se predstavila kao velika državnica, s najboljom vladom, velika mama Njemačke koja je sve spasila od poplava te obećala razjašnjavanje cijele afere NSA i špijuniranja njemačkih građana. A kad će to biti, pitao je jedan od novinara, na što Merkel, naravno, nije dala konkretan odgovor, kao skoro ni na bilo koje drugo pitanje tijekom novinarskog rešetanja koje je trajalo sat i 45 minuta.

Jednako samouvjereno kako je pred novinare došla, na kraju je i otišla pokazavši u procesu zašto joj se smiješi treći kancelarski mandat.