europska unija

Merkel i Macron traže od ostalih da postrože ulazak putnika iz Velike Britanije zbog delta soja: Očito je da smo zabrinuti

24.06.2021 u 17:48

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak su pozvali druge europske čelnike da zauzmu strože stajalište prema putovanju iz država izvan Europske unije, poput Velike Britanije, kako bi suzbili širenje delta varijante covida-19

Merkel je uoči dolaska na europski sastanak na vrhu u Bruxellesu najavila da će lobirati za koordiniraniji pristup članica, posebno pri ulasku turista iz regija gdje je su nove varijante virusa raširenije.

„Očito je da smo zabrinuti oko delta varijante“, rekla je novinarima.

Macron je članicama EU-a rekao da budu iznimno oprezne po pitanju te varijante, otkrivene u Indiji, koja je zaraznija te se čini da pogađa ljude koji nisu u potpunosti cijepljeni.

Francuski čelnik također je rekao da 27 članica mora donositi koordiniranije odluke o otvaranju granica za putnike iz trećih zemalja.

Ta upozorenja dolaze nakon što je britanski premijer Boris Johnson natuknuo da će Velika Britanija dopustiti ulaske bez restrikcija za one koji su u potpunosti cijepljeni.

Europske vlade pristale su na „bijelu listu“ s 13 zemalja, uključujući Australiju i SAD-a, za koje će se ukinuti restrikcije putovanja. Među njima nema Britanije.

Francuska i Njemačka zahtijevaju karantenu za putnike iz Britanije, dok Portugal i Španjolska, dvije države ovisne o britanskim turistima, zasad to ne čine.

U portugalskoj prijestolnici se gotovo polovica novih slučajeva zaraze odnosi na delta varijantu.

Nedavni skok broja novozaraženih u Portugalu poklapa se s otvaranjem te države za turiste iz ostatka EU-a, kao i Britanije.

Portugalski ministar vanjskih poslova u srijedu je rekao da je njegova zemlja bila oprezna pri otvaranju za britanske turiste, nakon što je Merkel za nedavni rast broja zaraženih okrivila blaga pravila putovanja.

Svi britanski turisti pri ulasku u Portugal moraju pokazati negativan test na covid-19.

Portugalski premijer Antonio Costa rekao je kako će europski čelnici raspravljati o kontroli ulaska iz trećih zemalja, posebice Britanije, dodavši kako Portugal prati pristup koji su dogovorile europske vlade.

Naglasio je da je njemačka kancelarka u pravu kad zahtijeva koordinirani pristup, posebno nakon što su ublažene restriktivne mjere putovanja unutar Unije.