ZA SLOBODNU TRGOVINU

Merkel i Li pozvali na prekid sukoba oko solarnih ploča

26.05.2013 u 21:55

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel i njezin gost kineski premijer Li Keqiang u nedjelju su pozvali na prekid trgovinskog sukoba između Europe i Kine oko solarnih ploča i bežične tehnologije, izjavivši na novinarskoj konferenciji da se zalažu za slobodnu trgovinu

Posjet kineskog premijera Europi se događa u trenutku kada se vodi velik trgovinski spor između Pekinga i Bruxellesa oko uvoza kineskih solarnih ploča vrijednog 21 milijardu eura, a koji Europska komisija želi ograničiti uvođenjem antidampinških carina.

"Njemačka će učiniti sve što može da ne dođe do uvođenja trajnih antidampinških carina i pokušat ćemo raščistiti stvari što prije", izjavila je Merkel nakon susreta s kineskim kolegom u Berlinu.

Kina opovrgava europske tvrdnje da svoje solarne ploče i bežičnu telefoniju želi uz pomoć nižih cijena "ugurati" na europsko tržište i zaprijetila protumjerama ako dođe do uvođenja carina na njene proizvode.

Kineski je premijer nakon potpisivanja niza poslovnih ugovora rekao da bi trgovinski spor Kine i EU-a objema stranama donio samo štetu. Li je naglasio da je Kina zainteresirana za dvosmjeran razgovor i konzultacije o tome kako riješiti problem.

"To (uvođenje carina) ne bi samo ugrozilo radna mjesta u Njemačkoj. To bi također ugrozilo razvoj u Europi, interese europskih potrošača i europsku industriju", ocijenio je on.

Merkel je kazala da je "situacija komplicirana" jer Europska komisija ima pravo sama pokrenuti proceduru, ali je rekla da se nada da se spor može riješiti pregovorima.

Kineski čelnik koji je dužnost preuzeo u ožujku doputovao je u subotu u glavni grad Njemačke u trodnevni posjet koji bi trebao završiti u ponedjeljak.

U četvrtak i petak bio je u Švicarskoj na potpisivanju memoranduma o sporazumu slobodne razmjene. Sporazum s Bernom prvi je koji je Kina zaključila s jednim od 20 prvih svjetskih gospodarstava i Švicarska se nada njegovu službenom potpisivanju u srpnju.

Njemačka je nadaleko najveći europski trgovinski partner Kine. Kinesko tržište ključno je za njezinu automobilsku industriju. Razmjena dvije zemlje dosegla je 144 milijardi eura 2012., prema njemačkim službenim brojkama.