PODRŠKA REGIONALNOJ POLITICI

Merkel i Josipović nisu razgovarali o datumu ulaska u EU

josipović merkel

josipović merkel

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Matić

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sastao se u četvrtak u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je tom prilikom dala punu potporu što bržem ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Hrvatski predsjednik izrazio je u izjavi novinarima zadovoljstvo razgovorom s njemačkom kancelarkom. "Konstatiralo se kako Hrvatska dobro napreduje na putu u Europsku uniju, ali da isto tako moramo ispuniti mjerila koja su nam zadana. Mi smo toga svjesni i podrška koju nam pruža Njemačka i kancelarka osobno nam puno znači", rekao je Josipović nakon razgovora s Angelom Merkel

Hrvatski predsjednik kazao je kako s kancelarkom Merkel nije razgovarao o mogućem datumu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ustvrdivši da datum ulaska ovisi samo o Hrvatskoj.

"Oduvijek se zna da je, onoga trenutka kada ispunimo naše uvjete, naše članstvo neupitno. Da smo ih ispunili prije i članstvo bi došlo prije", rekao je Josipović

Hrvatski predsjednik je rekao da su odnosi u regiji bili jednom od važnijih tema razgovora s njemačkom kancelarkom.

"Njemačka je zainteresirana za regiju ne samo zato što smatra da je cijela jugoistočna Europa dio Europe nego i zato što Njemačka, na kraju krajeva, investira i želi investirati u ove zemlje, a ima i vojsku u Bosni i Hercegovini i Kosovu", rekao je Josipović. On je naglasio da je i tijekom razgovora s kancelarkom dobio punu potporu za regionalnu politiku koja provodi Hrvatska.

"Njemačka kancelarka je pozdravila hrvatske napore da se pregovori o pristupu Europskoj uniji završe što brže", stoji u priopćenju što ga je nakon susreta Angele Merkel i Ive Josipovića izdao kancelarkin ured. Nadalje je priopćeno kako je Njemačka spremna pomoći Hrvatskoj u provođenju reformi koje su potrebne u ovoj odlučujućoj fazi pregovora.

"Njemačka je uvjerena da će članstvo Hrvatske u Europskoj uniji predstavljati dobitak posebice u odnosu na postizanje trajnog mira u regiji", stoji nadalje u priopćenju.

S tim u svezi Merkel i Josipović su izrazili interes za što brže sastavljanje vlade u Bosni i Hercegovini kao i nadu u skorašnje provođenje ustavnih reformi što bi ovoj zemlji olakšalo približavanje Europskoj uniji.

Kancelarka je pritom, kako se navodi, izričito pozdravila hrvatski angažman kao i hrvatske napore za pomirbu svih zemalja u regiji.

Hrvatski predsjednik boravi u trodnevnom službenom posjetu Njemačkoj, tijekom kojega se do sada sastao s predsjednikom njemačkog parlamenta Norbertom Lammertom te s njemačkim predsjednikom Christianom Wulffom. Tijekom dana trebao bi još održati predavanje u organizaciji zaklade Robert Bosch i Njemačkog društva za vanjsku politiku (DGAP) o temi "Politika pomirbe i hrvatski pristup Europskoj uniji: dvije strane jedne medalje" te se sastati s predstavnicima hrvatskih udruga u Berlinu. Trodnevni boravak u Njemačkoj završava se u petak posjetom Frankfurtu na Majni i Mainzu gdje bi predsjednik Josipović trebao sudjelovati u radu njemačko-hrvatskog gospodarskog foruma te bi se trebao sastati s predstavnicima hrvatskih iseljenika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi