LOŠE ZDRAVSTVENO STANJE

Merčep prebačen u zatvorsku bolnicu

10.12.2010 u 19:06

Bionic
Reading

Bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Tomislav Merčep zadržan je u dvodnevnom pritvoru nakon što je poslijepodne na zagrebačkom Županijskom sudu odbacio sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Zagrebu i Pakračkoj poljani 1991.

"Moj branjenik je pred istražnim sucem Mirkom Klinžićem iznio obranu i opovrgnuo sumnje zagrebačkog županijskog državnog odvjetništva" kazao je nakon saslušanja na Sudu Merčepov branitelj Marko Ujević.

Dodao je da se Merčep nije stigao očitovati o cijelom slučaju jer je "predmet izuzetno opširan".

Nakon saslušanja Merčep je prebačen u zatvorsku bolnicu zbog lošeg zdravstvenog stanja budući je ranije pretrpio moždani udar. Odvjetnik Ujević rekao je da s obzirom na sadržaj spisa očekuje da će tužiteljstvo u ponedjeljak zatražiti jednomjesečni pritvor za Merčepa.

Bivšeg ratnog pomoćnika ministra unutarnjih poslova i zapovjednika pričuvne postrojbe MUP-a poznate po nazivu "Merčepovci", sumnjiči se za ratne zločine protiv civilnog stanovništva tj. za ubojstva u Pakračkoj poljani te nezakonita uhićenja, zlostavljanja i odvođenja srpskih civila na Zagrebački velesajam odakle su neki prebačeni u Pakračku poljanu te im se gubi svaki trag.

Policija je priopćila da se sveobuhvatno kriminalističko istraživanje provodilo više godina na području nekoliko policijskih uprava. Utvrđene su činjenice iz kojih proizlazi osnovana sumnja da je kazneno djelo počinjeno na način da je 58-godišnjak kao savjetnik ministra unutarnjih poslova i zapovjednik Jedinice pričuvnog sastava policije MUP-a RH, od početka listopada do sredine prosinca 1991. godine na području Zagreba i Pakračke Poljane, tijekom međunarodnog oružanog sukoba, kršeći pravila međunarodnog prava naredio da se civilno stanovništvo ubija, muči, da se nečovječno postupa prema njemu i da se primjenjuju protuzakonita zatvaranja i pljačka njihova imovina. Iako je znao za ove radnje, osumnjičenik nije spriječio i suzbio nezakonita postupanja.

Nakon završenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenik je uhićen i uz kaznenu prijavu, danas je priveden u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu, priopćila je poslijepodne policija.